Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Az első drón - Hogyan kezdjünk bele a drónozásba ? - 1. rész

2018. augusztus 09. - minerk

borito_3.jpg

            Egyre több embernek tetszik, meg a drónozás ám sokan nem tudják, hogy milyen gépeket éri meg venni. Én próbálok egy kis eligazítást nyújtani ebben.

            Egyre több olyan drágább (20 - 40 ezer Ft-os) gép jelenik, meg amely nagyon kicsi és mégis képes elfogadható képet rögzíteni pl.: DJI Tello. Ezek irányítása rendkívül egyszerű így nem érdemes venni előtte egy kisebb drónt, mivel e gépeket is kezdőknek tervezték.

Mostanában egyre kevésbé divat olvasni (bár ezzel olvasóim lehet, hogy nem értenek egyet). Hát még hogy használati utasítást vagy szakkönyvet olvassunk ez már szinte elképzelhetetlen egy mai fiatal számára pedig csupán azzal, hogy utána olvasnánk annak, ami érdekel, rengeteg bosszúságtól kímélhetnénk meg magunkat.

Sosem felejtem el, amikor az egyik fotós társam megkért, hogy írjam már le milyen fényképezőgépet érdemes venni. Állíthatom, egy egész cikksorozatot lehetne erről írni én mégis belezsúfoltam négy oldalba. Mikor hónapokkal később újra beszéltünk kiderült, hogy valami olyat vett, ami nem is arra a legjobb, amire ő akarta használni. Cserébe kétszer annyiba került. A beszélgetés vége felé vált egyértelművé számomra hogy el sem olvasta, amit írtam mivel túl hosszú volt. Inkább csak bement a boltba és vett valamit, amit először ajánlottak neki.

Első lépések

            Először mindenki kezdőként kezd mindent. Szóval nem a profiknak szánt technológiák között kell először válogatnunk. Első drónnak mindenkinek valami olcsó játék kategóriás drónt javaslok. Ezeknek irányítása nagyon hasonlít a drágább drónokéhoz áruk mégis nagyon alacsony. Ezzel elsajátíthatjuk az irányítás alapjait. Azért nem érdemes nagyon sok pénzt rákölteni első drónunkra mivel kezdőként bármikor széttörhetjük vagy elveszthetjük.

            Ilyen drónoknál azt kell figyelembe venni, hogy a propellerek minél jobban védettek legyenek, és hogy minél jobb távirányítóval érkezzen. Sokukra szerelnek kamerát is, de ezek minősége nagyon rossz, szóval nem fogunk velük értékelhető videofilmet készíteni. Cserébe sokuk tud „élő”-képet küldeni telefonunkra (pár másodperc késéssel, akadozva). Olcsóságuk az üzemidőn is meglátszik mivel 5-10 perces repülési idejük van.

            Én jelenleg (2018, 08) ilyen drónokat vennék:

eachine_e11.jpg
   Eachine E011C Flying Santa Claus:
Ez egy kis Tiny Whoop. Minden oldalról védettek a hajtócsavarjai, így úgy működik, mint egy kis dodzsem, amellyel bárminek nekimehetünk. Az Eachine E010 fejlesztett változata (erősebbek a motorjai és nagyobb az akkumlátora) mégis csak 300 Ft-al drágább. Testvére az Eachine E011, amely pont ugyanolyan, mint ő csak ninja-s Lego embert adnak hozzá, cserébe 2000 Ft-al drágább. A Lego emberke helyére tehetünk egy FPV kamerát (First Person View – Első vagy Belső nézetű) és már használhatjuk is egy megjelenítővel versenydrónnak.

Ár:

Eachine E011C Flying Santa Claus - Bangood - CN raktárból: 3,648 Ft
Eachine E11 - Bangood - CN raktárból: 5,614 Ft
Eachine E10 - Bangood - CN raktárból: 3,367 Ft
5.8 Ghz Camera for Eachine E10 - Bangood - CN raktárból: 6,737 Ft

Tesztek:

Eachine E010 teszt - Szegény ember Tiny Whoopja
DroneHungary - Eachine E010 Unboxing

 Saját tesztem: Eachine E011C teszt - A repülő mikulás

 

syma_x5c.jpg
   Syma X5C:
Ez a drón az elsők között jelent meg a piacon sok évvel ezelőtt ám mégis máig egy nagyon népszerű modell. Annyi másolat készült róla hogy már szinte azt sem tudni melyik volt az eredeti, még néhány nagyobb üzletlánc is lemásolta (Syma gazdaságos - kopter a Madaras Tescoból). Jóval nagyobb és erősebb, mint az előbb bemutatott modell. Rendelkezik egy beépített kamerával is, amely képes 2 Megapixeles képeket készíteni a bele helyezett SD kártyára. Méretei miatt inkább kintre való, mint bentre, de azért erejét ne becsüljük túl bármien szél elfújhatja. Távirányítója sokkal komolyabbnak néz ki, de ne tévesszen meg minket a látszat ugyanannyit tud, mint az előző modell, csak szebb csomagolásban. Ára a konkurenciához képest egy kicsit magas 13.000 Ft-t, ha azt nézzük, hogy más gyártók ennyi pénzért gépeikbe már wifi-s élőképet is bele tudtak szerelni. Megjelent belőle egy magasságtartással rendelkező modell is. Irányítása hasonlít a kamerás kopterekéhez, lomhasága miatt

Syma X5 (kamera nélkül) - Bangood - CN raktárból: 6,456 Ft
Syma X5C (kamerás) - Bangood - CN raktárból: 11,792 Ft
Syma X5SW (fejlesztett wifi kamerás) - Bangood - CN raktárból: 14,600 Ft
Syma X5HW (Magsasság tartással és wifi kemrás) - Bangood - CN raktárból: 14,600 Ft

Tesztek:

Syma X5C-1 Explorer - Minden kopterek keresztapja
Syma X5 SW - WIFI-vel kukkoló
Syma gazdaságos - kopter a Madaras Tescoból
Syma X5C RC 2,4 Ghz drone
Syma X5C használati útmutató/ Teszt - ugyismegveszel.hu
Milyen drónt vegyek? Tanács kezdőknek! Syma X5C, Cheerson CX-10, Eachine H8

 

 

 

x23_f_03.png
   SYMA X23W:
Ez a modell a Syma gyártó egyik legújabb modellje. Képes élőképet küldeni telefonunkra és már belekerült néhány automatikus funkció is. Távirányítója nagyon letisztult, ám mégis nagyon minőségi. Ára mégis 13.000 Ft. Méretei kisebbek, bár mint az x5c-é viszont a motorjai teljesítménye nem, így összességében erősebbnek hat, mint elődje. Ez az „x2”-es termékcsalád legnagyobb képviselője ám ára mégsem sokkal magasabb, mint kistestvéreié. Rendelkezik egy ultrahangos szenzorral, amivel képes tartani magasságát ezzel egyszerűsítve irányítását. Ezzel a funkcióval azért vigyázzunk, mivel nem tanulhatjuk, meg hogyan kell egy gépet egy magasságban tartani manuálisan, ez akkor lesz hátrány, ha később versenygépekkel szeretnénk repkedni. Kameraplatform gépekhez ez nem akadály mivel mind rendelkezik ugyanilyen vagy még jobb magasságtartás funkcióval.

Ár:
SYMA X21W - Bangood - CN raktárból: 14,038 Ft
SYMA X22W - Bangood - CN raktárból: 10,949 Ft
SYMA X23W - Bangood - CN raktárból: 12,915 Ft

Tesztek:
Syma X22W HD kamerás mini drón teszt - Drone Hungary
Milyen géppel kezdjük a drónozást? - Syma X22W - Drón teszt - Drone Hungary

     Természetesen nem muszáj azokat a drónokat megvenni, amiket én ajánlok. Szinte bármilyen kis olcsó drón megteszi gyakorláshoz.

Mit ne vegyünk?

funny_drone.jpg

            Sok gyártó elkezdett készíteni kis divat drónokat. Ezek nagyon aranyosan vagy viccesen néznek ki viszont irányításuk elég pocsék és miután ki nevettük magunkat furcsa kinézetén rájövünk, hogy egy semmire sem jó vackot vettünk.

 

         mobile_controll1.jpg   Sokan bár nem az én nézetem vallják, de azért leírom, hogy én nem vennék csakis telefonnal irányítható drónt sem mivel nincs olyan telefon ami néha egy másodperces kis laggot ne produkálna és ekkor könnyen lehet hogy drónunk valami olyan helyzetben van amikor ez a kis tétlenség az életébe kerül ( arról nem is beszélve ha mondjuk a gagyi kínai szoftver lefagy mondjuk előremenet közben és ekkor drónunk megy előre amíg valami meg nem állítja.). Drágább drónoknál ezzel nincs gond ha a szoftvert és a hardvert is úgy megcsinálják úgy, hogy hibamentesen működjön (Xiaomi MITU-tól fölfele). Félreértés ne essék nem az a rossz, ha egy olcsó drónt lehet telefonról is irányítani, csak ha csak azzal lehet. Pl.: Mivel ne kezdjük a drónozást! - Drone Hungary - Drón teszt

Milyen kiegészítőket vegyünk?

battery.jpg

            Sajnos az ilyen kis gépek üzemideje nagyon kevés (5-10 perc repülés) ennek megnövelésére vehetünk plusz akkumlátorokat. Minden drónhoz más akkumlátort gyártanak, amelyek ára kb. 1000 Ft-tól 3000 Ft-ig terjed. Mivel ezek egycellás akkumlátoruk töltésűk egyszerűen USB kábelen keresztül történik. Nem írom le, hogy melyik drónba milyen akkumlátor való mivel ezek nagyon gyorsan fejlődnek és könnyen lehet, hogy mire a cikket olvasod már régen a fejlettebbet használjuk.

propeller1.jpg

Pótlégcsavarokat azért érdemes beszerezni, mivel ha valami véletlen folytán néhányat eltörnénk és újat kéne rendelni, akkor nagyon hosszú ideig kellene várni az új propellerek érkezéséig.

A következő lépés

Mikor már tudunk vele rendesen repülni, tárgyakat kerülgetni és leszállni, akkor elkezdhetünk gondolkodni, hogy merre szeretnénk továbbmenni a drónok világában. Ha mégsem jött be a hobbi, akkor pedig nyugodt szívvel továbbállhatunk mivel nem ruháztunk be nagyobb összeget semmibe.

Alapvetően a quadkoptereket felhasználási területük szerint két nagy csoportra a verseny és a kamerás drónokra oszthatjuk. Ezekről két külön cikkben írok. Olvass tovább:

Versenydrónok
racing.jpg

Filmessdrónok
dji_phantom_4.jpg

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr8214169693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása