Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Milyen drónt vegyek videózásra 2019 -ben?

2019. október 29. - minerk

fejlec_kameraplatform_2019.jpg     

Mivel ezt olvasod, szeretnéd meg tudni milyen drónt érdemes venni, videózásra. Összeszedtem melyek 2019-ben a legjobb drónok, minden árkategóriában.

Amennyiben még nem tetted meg olvasd el a cikksorozat előző részét is: Hogyan kezdjünk bele a drónozásba? - 1.

            Sokan azt hiszik, hogy ahhoz hogy jó minőségű videókat tudj készíteni több százezer forintos gépeket, kell venned (ez így is volt néhány éve), de mostanra a technológia annyit fejlődött, hogy akár 30,000 Ft-ból lehet venni egy egyszerűbb gépet.

            Sok kameraplatform drónt arra terveztek, hogy bárki tudja vezetni. Ezért nem kell vezetéséhez sokat tanulni. Rengeteg önműködő funkcióval könnyítik a pilóta dolgát, így akár egy hozzá alig értő is balesetmentesen elkezdhet repkedni egy ilyennel.

            A piacon a legjobb gyártó egyértelműen a DJI, de az utóbbi időkben megjelentek más olyan gyártók is, akik értékelhető minőségű drónokat gyártanak. A kamerás drón vásárlása sokkal egyszerűbb, mint a versenydróné. Csak a rendelkezésre álló keretben kell választanunk egy nekünk tetsző drónt. Lássuk a drón kínálatot (a legdrágábbtól a legolcsóbbig):

 

Mavic pro:

Mikor megjelent hatalmas rajongótábor gyűlt köré összecsukhatósága és könnyű szállíthatósága miatt. Tudása miatt sem kell szégyenkeznie, de mivel már „idős” nincsen benne annyi szenzor, mint fiatalabb társiban. Hatótávja 4 Km, ami a méreteihez képest kiemelkedő. Lassanként három éve hogy megjelent szóval már régen árulják a nagyobb testvérét is, a Mavic 2 Pro-t. Amit jobb kamerával szerelnek és végre több szenzort és inteligens funkciót kapott. Még most is sokak szerint jelenleg ez a legjobb hobbi drón.

Használtan jóval kedvezőbb áron is hozzájuthatunk a géphez.

Ár:

DJI Mavic Pro - DJI Store: 300.000 Ft
DJI Mavic 2 Pro - DJI Store: 470.000 Ft
DJI Mavic 2 Zoom - DJI Store: 410.000 Ft

Használt ár: 200-250.000 Ft

DJI Mavic Pro – Jófogás

Teszt:

DJI Mavic Pro első benyomások - FotóSarok Blog
DJI Mavic Pro a legjobb hobbi gép jelenleg?! - Drone Hungary VLOG17 - Drón teszt - Drone Hungary
Mavic Pro teljes ismertető. 1.rész (magyar) - Innovation Technology
Mavic Pro teljes ismertető. 2.rész (magyar) - Innovation Technology
DJI Mavic Pro Teljes bemutatás. 3-4-5 rész összevonva (magyar) - Innovation Technology
DJI Mavic Pro fél év után - Tartós teszt - drone24hu - drónok, stb
S01E27: DJI Mavic Pro és FERGETEGES SZEGEDI TALÁLKOZÓ!! - Magyarósi Csaba

 

Mavic Air:

            Legkönnyebben a Mavic Pro és a Spark szerelemgyermekeként írhatnánk le. Kisebb a Pro-nál, de sokkal több automatikus funkcióval rendelkezik. Hatótávja is rövidebb, mint a Mavic Pro-jé, de adnak hozzá távirányítót a Spark-kal ellentétben. 3 Tengelyes gimballal rendelkezik a Spark-kal szemben. Kamerája jobb, mint a Pro-jé. Egy nagy hibája van ami az hogy Wifi-n keresztül kommunikál így a városokban még kisebb a hatótávja (párszáz méter).

Ár:

DJI Mavic Air - DJI Store: 280.000 Ft

Használt ár: 200-250.000 Ft

DJI Mavic Air – Jófogás

Teszt:

Kezünkben a DJI Mavic Air drón – vélemény, teszt - szifon
MAVIC AIR 4K drón bemutató - Andras Horvath
TALÁN PONT EGY ILYEN DRÓNT KERESEL / DJI Mavic Air teszt - Hunboxing
MAVIC AIR 4K: majdnem LELÉPETT!! - Magyarósi Csaba
DJI Mavic Air- Vegyétek és Vigyétek? Vagy Ne...? (magyar) - Innovation Technology
Mavic air távrepülési teszt - Innovation Technology

 

Phantom 3 Standard:

            Ő a DJI-nak az egyik legidősebb még árult drónja, ezért az egyik legolcsóbb kameraplatformja is. Nem összecsukható, ezért szállítása nehezebb. Hatótávja rövidebb, mint a Mavic pro-jé, de stabilabban tudja tartani, mint az Air vagy a Spark. Ő rendelkezik az eddigi drónok közül a legkevesebb szenzorral és automatikus funkcióval. A képet az ára teszi, teljessé mivel jóval a komolyabb gépek alatt van.

Ár:

DJI Phantom 3 Standard - DJI Store: 200.000 Ft

Használt ár: 100-150.000 Ft

Phantom 3 – Jófogás

Teszt:

Phantom 3 Standard - Droncenter
A Phantom hatás - DJI Phantom 3 és 4 elmélkedés - Quadkopter blog

 

Spark:

            Eljutottunk az egyik legolcsóbb komoly DJI drónhoz, ám az alacsony árért és a kis méretért fel kell áldoznunk néhány dolgot. Kamerája kisebb felbontású és csak 2 tengelyes gimballal rendelkezik. Ez is Wifi-n kommunikál a távirányítóval ezért, hatótávja városon belül kétszáz méter alatt van, kívül elvileg sokkal több is lehet. Üzemideje alacsony 12 perc körül van. Arra tervezték, hogy egy kicsi akár zsebben elférő drón legyen, amellyel bárhol bárki készíthet egyszerűbb drónos videókat. De erre már sokkal alkalmasabb a Mavic Mini. A Mini megjelenése után várhatóan rengeteg Spark fog a használt piacra kerülni, szóval érdemes résen lenni, ha olcsón szeretnénk egy jó drónt kifogni.

Használtan ára már nagyon kedvező.

 

Használt ár: 80-130.000 Ft

DJI Spark – Jófogás

Teszt:

DJI Spark Fly More combo teszt – Kicsi, de tökéletes - Quadkopter blog
DJI Spark drón teszt - Apple-ebb az Apple-nél - RendeljKinait
DJI Spark - részletes teszt - Alza
DJI Spark vs. Mavic Air - Melyiket vegyük? - Drone Hungary VLOG21 - Drón teszt - Drone Hungary
Az erő velem van! | DJI Spark Drón | Kicsomagoló videó - TechVideoHU
S01E129: DJI SPARK + LED - Magyarósi Csaba

 

Mavic Mini

 

    A gépet 2019.10.30-án mutatták be, szóval még nem kapható, csak előrendelhető. Gyakorlati tapasztalatok még nincsenek vele, csak néhány embernél vannak még kinn tesztpéldányok, így elég keveset tudunk még róla. Az már biztos, hogy 250g-nál könnyebb, így lehet vele legálisan repülni külön engedély nélkül sok országban. Összecsukható, nagyon könnyen hordozható. 2.7K-s Kamerája egy 3 tengelyes gimbalon kapott helyet, ezzel lenyomja a Spark-ot. A gyártó szerint repülési ideje 30 perc, de ez nagyon pontatlan becslésnek tűnik, mivel még a sokkal drágább gépek sem repülnek ennyit. Hatótávjáról még nincs pontos adat valószínűleg a spark-hoz hasonlóan városban párszáz méter, külterületen akár több kilométer. A gép hátránya hogy nincsenek benne optikai szenzorok, csakis az alján, így nem tud akadályokat érzékelni és kikerülni. Ára Magyarországon 130-150.000 Ft lesz. Ezzel a géppel szerintem rengeteg új drónost fog csábítani a DJI, mivel ára és használhatósága már elgondolkodtató, fényképezőgépet vagy egy drónt vegyen az ember.

 

Ár:

Mavic Mini- DJI Store: 135.000 Ft

 

Teszt: (még nincsenek róla normális tesztek)

Megreptettük a vadiúj Mavic Minit, a DJI legolcsóbb hobbidrónját – 24Hu

 

Tello:

            A DJI a Tello megalkotásával egy új kategóriába lépett be a DJI. Ezt a drónt nem feltétlenül videók készítésére tervezték, hanem játékra. Rendelkezik bár kamerával, de annak minősége nem jó. Nincs bele építve gimbal szóval a kamera fixen egy fele néz. A GPS alapú helyzettartást is el lehet felejteni helyette optikai szenzorral, figyeli az alatta elterülő tájat és abból látja, hogy merre mozog. Sajnos ehhez sem adnak távirányítót, hanem telefonunkról lehet irányítani. Ezt a drónt nem filmezésre tervezték, így ezt ne várjuk el tőle. Ez csak egy játék vagy gyakorlógép, bár az ára nem erre utal (én játékra inkább valami olcsóbbat vennék).

Ár:

DJI Tello - DJI Store: 35.000 Ft

Teszt:

DJI Tello drón teszt – Jobb, mint egy teló - Quadkopter blog
Hello Tello! DJI Tello teszt - TECH kalauz
DJI Tello és Xiaomi MITU drónok tesztje - RendeljKinait
OLCSÓ ÉS HASZNÁLHATÓ DRÓN?! - DJI TELLO - Tarts velem
DJI Tello + Mad Catz kontroller a kézben, első benyomások - Drone Hungary - Drón teszt - Drone Hungary
DJI Tello első kinti repülés - Drone Hungary - Drón teszt - Drone Hungary
Drón 34 EZERÉRT?!? S02E49 - Magyarósi Csaba

 

Xiaomi: Mindenből egy kicsit

A hatalmas és egyre bővülő elektronikai cég a drónok közé is betette lábát és szépen le is másolta a DJI-t, de a jobbtól ugyebár nem szégyen tanulni.

 

FIMI X8 SE:

Nyáron a kínai gyártók számos DJI Mavic Pro klónt piacradobtak, melyek többnyire átütő sikert arattak. Ezek közül a legkomolyabb ez a gép. Elején három tengelyes gimbalon kapott helyet egy 4K kamera. Képes akár 33 percet a levegőben tölteni és 5 Km-re elrepülni. A DJI drónokkal ellentétben csak hasán kapott helyet egy leszállást és pozíciótartást segítő szenzor, így nem tud akadályokat automatikusan kikerülni. Minősége nem üti meg a DJI-ét, de meghaladja a következő gépekét. Ára a DJI alatt van jóval, de a többi kínai gép olcsóbb nála.

Ár:

Xiaomi FIMI X8 SE – Banggood – CN raktárból: 150.000 Ft

Teszt:

Xiaomi Fimi X8 SE drón teszt – RendeljKínait

Fimi X8 SE drón bemutató | Szállj fel magasra! – Youtube – Xiaomi Magyarország 

Végre megjött a Xiaomi Fimi X8 SE - Youtube - Drone Hungary

Mit tud a Xiaomi Fimi X8SE? - Drón teszt – Youtube - Drone Hungary

 

Mi Drone 4K:

            Érdekes, hogy ahogy haladunk lefelé a ranglétrán most egy áresésnek lehetünk tanúi. Ilyen méretű és tudású gépeket a DJI csak sokkal drágábban forgalmaz. Újra a nem összecsukható kategóriában járunk. Ez a drón nem rendelkezik annyi szenzorral, mint a DJI-ok, de az okos funkciók nem hiányoznak belőle. Kameráját egy 3 tengelyes gimbal stabilizálja és képes 4K-ban videózni. Ezt a drón tipikusan azok veszik, akik nem szeretnének nagyon sokat költeni drónunkra, de profi felvételeket készíteni már igen.

Ez a drón sem mai gyerek már, olyannyira hogy újonnan már nem is forgalmazzák, de használt ára nagyon kedvező.

 

Használt ár: 110.000 Ft

Mi Drone 4K – Jófogás

Teszt:

Xiaomi Mi Drone 4K teszt – Profi drón elérhető áron - NapiDroid
Xiaomi Mi Drón 4K - Teszt - KinaiCuccok blog
Drón bemutató E01 - Xiaomi 4K - Drone Hungary - Drón teszt - Drone Hungary

 

FIMI A3:

     A Xiaomi másik nagyágyúja a DJI Spark-ot hivatott megtámadni. Legfőbb különbsége hogy az eddigiekkel szemben nem kell irányításához telefon, mivel az élőképet egyenesen a távirányítóba épített kijelzőre küldi vissza. Ennek előnye hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb a gép elindítása, lehet a képet venne 5.8 Ghz-s FPV szemüveggel és vevővel, így akárhányan nézhetik élőben a drón képét. Hátránya hogy a beépített kijelző fényereje alacsony és hogy sokkal kevesebb okos funkció került ezért a gépbe. Kamerája egy csupán két tengelyes gimbalon kapott helyet, a harmadik tengelyt gitálisan stabilizálja, kamerája egy FullHD felbontású darab. Hatótávja 1Km, repülési ideje 20 perc. Minősége nem ér fel sem a DJI, sem a FIMI X8 SE szintjére.

A Hubsan Zino szinte minden tekintetben veri, holott ugyanannyiba kerül.

 

Ár:

FIMI A3 – Banggood – CN raktárból: 80.000 Ft

Teszt:

Xiaomi Fimi A3 drón teszt – Új széria, új kihívások – RendeljKínait

Xiaomi FIMI A3 drón teszt – Nézd Mit Rendelsz

No applikáció, No probléma - Xiaomi Fimi A3 UnBoxing – Youtube – Drone Hungary 

Xiaomi FIMI A3 első repülés - Youtube - Drone Hungary

 

Hubsan ZINO:

     Ez Hubsan csúcsgépe jelenleg . Három tengelyes gimbalon kapott rajta helyet egy 4K kamera. Képes akár 23 percet a levegőben tölteni és egy kiló méterre elrepülni. Rengeteg okos funkciót kapott: követés, szelfi, panoráma, útvonal repülés, de semmilyen egyéb szenzor nincs benne a GPS vevőn kívül, így nem tud akadályokat elkerülni, vagy precíziósan leszállni. Nem titok hogy ez egy olcsó DJI Mavic Pro másolat, kialakításban és tudásban erre törekedett a Hubsan, de ahol csak tudott olcsósított, így minősége sokkal silányabb.

Ár:

Hubsan ZINO – Banggood – CN raktárból: 100.000 Ft (akciósan 80.000 Ft)

Teszt:

Hubsan Zino drón teszt: Jól sült el az olcsósítás – RendeljKínait

Hubsan Zino teszt - DJI gyilkos drón negyedáron? – Kipróbáltuk

Hubsan Zino UnBoxing - Youtube - Drone Hungary

Repül a Hubsan Zino! - Youtube - Drone Hungary

Mutasd a Drónod E04 - Hubsan Zino - Youtube - Drone Hungary

 

H216A:

            A H216A egy másik termékcsalád képviselője. Nincs benne gimball, így nem képes stabilizálni a kameraképet, de GPS-es, így sokkal biztonságosabb vele kültérben nagyobb távolságokra repülni, mint a DJI Tello-val. Képes élő kamera képet visszaküldeni telefonunkra és rengeteg okos funkcióval rendelkezik. Üzemideje 12 perc. Ára egyenlő a Tello-val szóval megéri ezen is elgondolkozni.

Ár:

Hubsan H216A - Bangood - CN raktárból: 25.000 Ft

Teszt:

Hubsan H216A drón teszt – DJI előtti gyakorlógép - Quadkopter blog
100 dollárért GPS-es, Wifi kamerás drón kapható! Hubsan H216A X4 DESIRE PRO - Teszt - Kinai cuccok blog
Hubsan H216A X4 Desire Pro, egy drón, amit minden kezdőnek oda mernék adni - Gadget Shop blog

 

Milyen kiegészítőket vegyek?

Sajnos általánosságban az mondható el hogy minél drágább drónt veszünk annál drágábbak a kiegészítői is, úgyhogy néha nagyon meg kell gondolnunk, hogy pl., veszünk e még egy-két akkumulátort (mivel két akkumulátor árán vehetnénk egy új drónt).

A legfontosabb, amit szoktak hozzájuk venni az néhány plusz akkumulátor, hogy többet repkedhessünk

A videók rögzítésére SD kártyákat használnak a drónok ezekből is érdemes beszerezni egy néhányat és egy külső merevlemezt, amin, a hosszabb túrákon tárolhatjuk a készített filmeket (a jobb drónok kb. 1 repülés során tele tudnak írni egy SD kártyát).

A szállításhoz érdemes beszerezni valami speciális hord táskát, de ez már nem létszükséglet.

Ha valami brushed (szénkefés) drón mellett döntöttünk (H216a vagy Tello) és sokat szeretnénk vele röpködni, akkor feltétlenül rendeljünk hozzá pótmotort mivel biztosan el fog romlani (mivel rövid az élettartamuk) és ha ez megtörténik, akkor legyen mire kicserélni.

 

Összegzés

Összességében a jelenlegi felhozatal nagyon változatos. Mégis látszik az hogyha valaki profi minőségű felvételeket szeretne készíteni akkor minimum százezer forintot bele kell ölni egy jó drónba, de ha csak arra kell a drón hogy egy új perspektívából is láthassuk a világot, akkor számos olcsóbb lehetőség is kínálkozik.

 

Legjobb 100.000 Ft alatti új drón:

Hubsan ZINO

Legjobb 100.000 Ft alatti használt vagy új drón:

DJI Spark (használt)

 

Legjobb 200.000 Ft alatti új drón:

Xiaomi FIMI X8 SE

Legjobb 200.000 Ft alatti használt vagy új drón:

DJI Mavic Air (használt)

Legjobb drón kezdő, alkalmi drón videósoknak, családoknak:

DJI Mavic Mini

Legjobb drón rendszeres hobbi videósoknak:

DJI Mavic Air

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr3315270390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr_cs 2020.05.18. 11:12:55

Tudsz példát mondani arra, hogy mennyire telik meg az SD kártya?

pl a Spark, vagy a Mavic Pro full felbontásban 10 perc videó hány GB?

Mekkorát érdemes venni hozzá?

minerk 2020.05.18. 16:03:04

@dr_cs: 10 perc FullHD videó a Spark-al 2GB. Szerintem a Spark-nak egy 32GB-os kártya bőven elegendő, de egy Mavic Pro-hoz, ha 4K-ban akarsz filmezni szerintem már 64GB-osat vegyél.
süti beállítások módosítása