Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

A legegyszerűbb balance akkumulátor töltő - Charsoon DC-4S teszt

2020. május 22. - minerk

 _dsc6927.jpg

Íme egy egyszerű és olcsó Li-po/Li-ion balance akkumulátor töltő, ami rendelkezik cellafeszültség kijelzés funkcióval is.

Nem szerettem volna vagyonokat kiadni egy akkumulátor töltőért, de valami megbízható és cellafeszültség kijelzés funkcióval rendelkezőt kerestem a drónomhoz. Így esett a választásom a Charsoon DC-4S-re.

 

Felépítés

A töltő egy fém házat kapott - ez egy hatalmas pozítívum számomra -  mivel így nem kell féltenem. Nyugodtan beledobom a hátizsákomba és magammal viszem bárhová, mivel nagyon jól bírja a strapát. Egyik oldalán egy DC csatlakozó, másikon az akkumulátor csatlakozója található. A tetején kapott helyet a kijelző. Kicsinek tűnhet, de nagyon jó a fényereje, így mindig jól olvashatók rajta a számok. Amit viszont én hiányolok, hogy nem kapott rajta helyet egyetlen gomb sem, így semmit nem állíthatunk a töltőn.

 

Táp

_dsc6944.jpg

_dsc6947.jpg

A töltőt meghajthatjuk 9-12V-al, de 30W teljesítményre van szüksége, ezért a megfelelő kábellel szivargyújtóról is üzemeltethető. Hiányosság, hogy az autónkban történő töltéshez a  sajnos nem adnak kábelt a csomagban. Természetesen mellékelnek hozzá egy adaptert, 12V 3A-est, de tapasztalatom szerint az anyaga gyenge minőségű, viszont a működése megfelelő. Szerencsére szabvány csatlakozót használ a töltő, így egy egyszerű laptop töltőről is táplálható.

 

Töltés

Az hogy balance charger  cellánként tölti az akkut, ezzel növelve az élettartamát és csökkentve a túltöltés veszélyét.  Képes 2, 3 és 4 cellás akkumulátorokat is tölteni. A töltés sebességére sem lehetett panaszom, nagyjából egy óra alatt tölt fel egy 1500 mAh-s akkumulátort. Természetesen ez is egyszerre csak egy akkumulátort tud tölteni, mint szinte minden ilyen töltő a piacon.

 

Cellafeszültség kijelzés

_dsc6958.jpg

Töltés közben, vagy bármikor amikor bedugunk egy akkumulátort a töltőbe, a kijelzőjén felváltva megjelenik a cellák feszültsége. Ez egy zseniális funkció, mivel így bármikor meg lehet nézni minden rendben van e az aksival és hogy mennyi energia van még benne. Ezzel lényegében pótolni tud egy lipo checker-t ez a kis töltő, aminek az akku feszültség kijelzés lenne a feladata.

 

Amit hiányoltam

Egy dolog van amit hiányoltam az eszközből, ez a tárolási feszültségre merítés. Amikor elrakjuk az akkumulátorokat érdemes 3.6-3.8 V-ra meríteni a cellafeszültségüket, hogy ne veszítsenek a kapacitásukból. Ilyen funkció sajnos nincs benne, ezért kénytelenek vagyunk más eszközzel, például egy drónnal meríteni és figyelni hogy mikor érik el a kívánt feszültséget. A tárolásánál viszont már jól jön ez a töltő, mivel ellenőrizni lehet vele az akkuk feszültségét.

 

Összegzés

Charsoon DC-4S pont azt nyújtotta amit vártam tőle, egyszerű, de probléma nélkül teszi a dolgát. A masszív burkolat megvédi a nagyobb sérülésektől is.

Akár szivargyújtóról vagy 12V-os DC adapterről is adhatunk neki áramot és képes 2,3 és 4 cellás akkumulátorokat is tölteni.

Rendelkezik cellafeszültség kijelzésel, ami sokszor nagyon hasznos, de sajnos nincs benne tárolási feszültségre merítés funkció. 

 

Kinek ajánlanám?

Minden kezdő vagy haladó modellezőnek, akinek szüksége van egy egyszerű és olcsó, de megbízható töltőre, ami ráadásul még cellafeszültség kijelzés funkcióval is rendelkezik.

Kifejezetten tudom ajánlani a Hubsan Zino, vagy egyéb, nem okos akkumulátorral rendelkező drónok tulajdonosainak, mivel tapasztalatból tudom, hogy az ilyen drónokhoz nem megfelelő töltőt adnak, ami az akkumulátor idő előtti meghibásodását is okozhatja. Ezért költséghatékony döntés lehet beruházni egy minőségibb töltőbe, mint ez, hogy tovább használhatóak legyenek az akkumulátorok. Nem mellesleg ezzel a töltővel az esetleges cella meghibásodás is előre kimutatható, így akár egy zuhanástól is megvédhetjük vele a gépünket.

Pro TIPP: Figyelj az akkumulátorokra

Ha pár napnál tovább nem akarod használni a gépet, merítsd tárolási feszültségre akkumulátorait. Mikor újra használni szeretnéd nézd meg mennyit merültek és hogy mekkora a celláik feszültsége közötti különbség.

Ha egy 0,4-0,6 V-nál többet merült (kb. egy hónap alatt), már gyanakodhatsz, hogy az az aksi kezd kiöregedni. Ha pedig az akkumulátorok cellái feszültsége között 0,03V-nál nagyobb feszültségkülönbség alakul ki, az is egy jele az elhasználódó aksinak. Az ilyen akkumulátorokat érdemes minél hamarabb lecserélni, de legalábbis óvatosan kell őket használni, mivel könnyen ugrásszerűen merülhetnek, ami veszélyes, ha a magasban, vagy messze  van a drón.

Hasznos lehet naplót vezetni az akkumulátorok feszültségéről, hogy el ne felejtsd, milyen értékekkel raktad el és tudd régebben hogy viselkedett.

Ár

Ha megtetszett a töltő, és te is szeretnél egyet, akár magyarországról is rendelhetsz magadnak. Pár napon belül már használhatod a terméket.

 

Charsoon DC-4S (Magyarországról): 5990 Ft

Charsoon DC-4S (Bangood, kínából, készlehiány van belőle): 4800 Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr4315712544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása