Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Az első versenydrón - Hogyan kezdjünk bele a versenydrónozásba ? - 1. rész

2018. augusztus 15. - minerk

borito_2.jpg

            Mivel ezt olvasod, feltehetően érdekelnek a versenydrónok de nem tudod, hogy mivel érdemes kezdeni ezt a hobbit. Amennyiben még nem tetted meg olvasd el a cikksorozat előző részét is: Hogyan kezdjünk bele a drónozásba? - 1.

Ez a cikk már elavult

Frissített változata itt található: FPV drónozás összefoglaló kezdőknek - Barna Gergely

Tanulás

books.jpg

            Mikor már eldöntötted, hogy te szeretnél ezzel a hobbival foglalkozni és hajlandó vagy időt és pénzt beleölni akkor először elkezdhetsz olvasgatni. Magyar nyelven írtak egy kiváló könyvet a drónokról. Ez minden leendő pilótának kötelező olvasmány! - Drónok kézikönyve (Alex Elliott). Mikor ezt elolvastad már a dróntechnika alapjaival tisztában leszel, de még azt nem fogod tudni hogy jelenleg mit érdemes venni. Ekkor el kezdhetsz olvasgatni az interneten a legjobb magyar blog jelenleg ebben a témában a Quadkopter blog. Azt ajánlom, hogy a bejegyzések olvasását a legrégebbivel kezd, és onnan haladj, előre mivel leghátul vannak a kezdőknek szánt cikkek.

         A második drón

            Most biztosan meg vagy ijedve hogy több száz oldalt kell ahhoz megtanulnod, hogy reptethess egy drónt de nyugodj meg ez nem így van a tanulás folyhat már az első drón megléte közben is, csak annyit kell előre megtudnod, hogy mit és honnan érdemes venned.

Rakjunk rá egy kamerát!

            Első drónodat feltehetően már megvetted. Ez egy kis játék kategóriás gép. Az első verseny drónba szintén nem érdemes túl sokat beleölni, hanem csak venni egy FPV kamerát és egy FPV szemüveget, rárakni a kamerát a már meglévő drónodra és már röpködhetsz is belső nézetből.

eachine_e013_fpv_camera.jpgEz a gyakorlatban úgy néz ki, hogy:

  1. Megnézzük hány cellás akkumlátor van a drónunkban.
        
    A legtöbb ilyen kis drónt egy cellás (1s) akkumlátoral szerelik. Ezek feszültsége 3.7V. Ezt az értéket feltűntetik az akkumlátoron. Ahhoz hogy kamerát tudjunk szerelni drónunkra szükségünk lesz egy csavarhúzóra és egy forrasztóra.
    img_4184.jpg
  2. Kiválasztjuk a kamerát.
         
    Általánosságban véve minél kisebb, olcsóbb vagy régebbi a drón annál kevesebb a teherbírása szóval annál kisebb súlyú kamerát lehet ráaggatni. Egy másik fontos szempont a fogyasztás. Ha nagyobb adóteljesítményű kamerát választunk, annak fogyasztása is nagyobb, így a repülési idő fog lecsökkenni. Vannak az ilyen kisméretű drónokra tervezett kamerák. Ezekben az adó és a kamera egybe van építve (ezeket AIO kamera szetteknek is szokták hívni) így kisebb helyet foglal és a tömege is kisebb lehet, viszont nem lehet a szenzort és az adót külön kicserélni.
         Én az Eachine E010-es modelljére keresek kamerát. Ennek teherbírása nagyon alacsony (4-5g) szóval nehezen lehet rá kamerát találni, de van egy nagyobb testvére az E011C, amely már el tud vinni akár 6 grammos egységet is és ára mégis majdnem ugyan annyi, mint az előbbi modellnek. Erre a drónra én egy külön rá tervezett, no name kamerát választottam, amely nagy előnye, hogy csupán 3,8 grammot nyom.
        
    Szeretnék azoknak is segíteni, akiknek a gépe elbír már 6 gramm körüli kamerákat is, ezért leírom néhány előnyét és hátrányát.
    eachine_tx01.jpg Eachine TX01: Kezdjük a legolcsóbbal (6,000 Ft). Eme kis kamera gyönge adóval (25mW) és kicsi szenzorral (1/4-es Cmos) rendelkezik viszont alacsony árat és elfogadható képminőséget nyújt cserébe.
    eachine_tx03.jpg Eachine TX03: Ez az eszköz az Eachine (Bangood saját gyártója) egyik legjobb AIO kamerája. Nagy adóteljesítményt (25-200mW), nagyobb szenzort (1/3-os Cmos) és több csatornát kapott. Ezzel együtt tömege és ára is megnőtt 6g-ra és 8,000 Ft-ra, de ez még mindig nem a csúcskategória.
    runcam_swift_2_combo.jpg
    RunCam Micro Swift 2 & TX200U Combo:
    A RunCam a drón kameragyártók legjobbja és egyben a legdrágábbja. Ennek az egyik legolcsóbb (13,000 Ft-os) modellje ez. Sokkal jobb minőségű szenzort (1/3-os Super HAD II CCD) és változtatható látószöget kapott. Adóteljesíményét sem kell, szégyellnie mivel 25-200mW-ig sugároz. Súlya viszont 8,2g-ra növekedett.

         A kamerát valahogyan fel is kell rögzítenünk a drónra. Ezt vagy egy kétoldalú ragasztó és egy befőttes gumi segítségével tesszük meg vagy veszünk egy kameratartót, mint ezek: Camera Frame Mount For Eachine TX01 TX02 vagy Foam Protective Case Cover for Eachine TX01
     
  3. Szétszedjük a drónt.
    A drón tetejét csavarozzuk le, hogy hozzá tudjunk férni a vezérlő elektronikához.

  4. Az akkumlátor csatlakozója túl oldalára ráforrasztjuk a kamera tápellátásának a kábelét.
    Meg kell keresnünk azt a pontot ahová az akkumlátor csatlakozik, és rá kell, forrasszuk a tetejére (a nyáklemez túl oldalára) a kamera áramellátásáért felelős kábelt. Figyeljünk arra, hogy a negatív pólust a negatívhoz a pozitívat pozitívhoz forrasszuk (pirosat a piros oldalára a feketét a fekete oldalára). Hogyha mindent jól csináltunk, akkor, amikor csatlakoztatjuk az akkumlátort, a drón is és a kamera is elkezd villogni.
    eachine-e010_szetszerelt.jpg

Mi az az FPV szemüveg?

Most hogy már van kamera a drónunkon elkezdhetünk gondolkodni azon milyen vevőt kellene hozzá venni. Léteznek szemüvegek, monitorok, de még számítógépre csatlakoztatható vevők is. A legjobb élményt a szemüvegek nyújtják szóval, ha a repülés érzetét kívánjuk élvezni azt érdemes venni. Alapvetően két féle szemüveg létezik a „dobozos és a szemüveg kialakítású.

A dobozos szemüvegekben egyetlen kijelző van, amelyet egy nagy műanyag váz rejt. Ebbe nézünk mi bele. Ezek kialakítása robusztusabb a szemüveg kialakításúakétól viszont áruk jóval alacsonyabb.
ls800d.jpg

 

A szemüveg kialakításúak ezzel szemben két kisseb kijelzőt kapnak, ami miatt a vázuk sokkal kisebb, de áruk meg magasabb.

fatshark-dominator3.jpg

A szemüvegek specifikációit nem kell túlgondolni a lényeg hogy, legyen meg a 800*480-as felbontás (mivel ekkorát küld egy szabvány kamera). A diversity azt jeleni, hogy lényegében két vevő van benne, amikbe rakhatunk két különböző antennát (egy közelre és egy távolra hatékonyat) és választhatunk, hogy épp melyik vevő képét akarjuk látni. Vigyázzunk, mivel néhány szemüvegekre két antennát tesznek, hogy komolyabban nézzenek ki pl.: Eachine VR-006. A DVR funkció annyit tesz, hogy képes felvenni a fogott képet. Nézzük, csak milyen szemüvegeket árulnak (áruk változhat a gyakori akciók miatt, én az akciós árakat írtam, így ha véletlenül nem akciós az várjunk egy kicsit mivel sokkal olcsóbb lesz akciósan):

Eachine VR-007 Pro (12,000 Ft akciósan): Ez a kis aranyos az egyik legolcsóbb szemüveg. Felbontása alacsony 480*272, de ekkora árért ne várjunk többet. Dobozos kialakítású de mégis kicsike. A hobbit kipróbálni jó de aki komolyabban szeretne vele foglalkozni az inkább válasszon valami komolyabbat.

eachine_vr007_pro.jpg

 

Eachine VR D2 Pro (22,000 Ft akciósan): Én kezdőként biztos ezt venném. Mi az kell ennél több? 800*480-as felbontás, beépített diversity és DVR. Cserélhető az akkumlátora és még ára is kedvező. Mi kell még?

eachine_vr_d2_pro.png

 

Eachine EV800D (25,000Ft  akciósan): Pont azt tudja, mint a VR D2 azzal a különbséggel, hogy kettészedhető és így használható monitornak is, viszont emiatt mérete nagyobb. Beépített az akkumlátora.

eachine_ev800d.jpg

 

Eachine EV100 +DVR (31,000 Ft akciósan): Ez a legolcsóbb szemüveg kialakítású FPV szemüveg. Ennél fogva méretei kisebbek. Bár két antennája van mégis csak egy vevője szóval a diversity funkciót el lehet felejteni. A DVR nincs beépítve, de adnak hozzá egy kiegészítő modult. Akkumlátora külső így cserélhető is. Jól látszik, hogy még magasabb ár ellenébe sem volt képes ugyanazon funkciókat belepakolni egy szemüveg kialakítású FPV szemüvegbe egy gyártó, mint azokba, amelyeket doboz kialakításúak.

eachine_ev100.jpg

Fat Shark-ról mint gyártóról fogok beszélni mivel inkább a profik játékszere. Ezek a legjobb minőségű és tudású szemüvegek, de ezért súlyos pénzeket kell kiadni (50-150 ezer Ft) egy versenyzőnek. Röviden ennyi nagyon jó és mindent tud, de megkérik az árát.

Vegyünk egy kész szettet

 szett.jpg

            Sokan nem szeretnének azzal időt tölteni, hogy forrasszanak és szereljenek. Ezeknek készültek olyan szettek, amelyekhez mindent adnak, amivel rögtön elkezdhetünk FPV-ben repülni. Ezen szettek olcsóbbak, mint külön megvenni a drónt, a távirányítót, a szemüveget és a kamerát, ám minőségük van, hogy rosszabb. Sajnos sokszor a drón távirányítója nem használható csak ahhoz az egy drónhoz amelyikhez adták.

Eachine E013 (10,000-18,000 Ft):
Ez a drón mindközül a legolcsóbb, ám mégis az én választásom rá esett. Ez lényegében egy E010 egy kamerával és egy szemüveggel. Távirányítója kicsit kicsi, de meg lehet szokni. Motorjai a többi drónhoz képest gyöngék, de mivel alapvetően beltérre lett tervezve (azért szélcsendes időben kinn is megállja a helyét). Akkumlátora még egy egycellás 250 mAh-ás akkumlátor. Szemüvege a specifikációi szerint nem valami sokat tud. Éppen annyira jó, amire egy abszolút kezdő használná: a kamera képét nézni. Én ezt nem vettem meg hozzá. Ha jobban érdekel a gép: Eachine E013 – Teszt.

 

Eachine Q90C (18,000-25,000 Ft):
Ez a kis gép egy átmenet a nagyobb kinti és a kisebb benti Tiny Whoopok között. Már nagyobb motorokkal szerelték ezért jól megállja a helyét kint is, de még azért adnak hozzá benti propellervédőket is. Akkumlátora már egy kétcellás szóval kétszer több áram leadására alkalmas, mint az előző. Hatalmas előnye a távirányítója. Nagyméretű és sokkal többet tudó, mint az előző modellé. Itt már megjelennek a különböző repülési módok (Normal, Angel, Acro), amelyekkel kikapcsolható az automatikus stabilizáció. Ez még mindig nem minden mivel a kis gépet csatlakoztathatjuk számítógépre és babrálhatjuk beállításait vagy használhatjuk drón szimulátorok irányítására. A szemüvege ugyan az, mint az előzőnek a VR006-os. Tesztje csak angolul van: Eachine Q90C - Test, Eachine Q90C drone review

eachine_q90c.jpg

 

Eachine M80S (20,000 Ft akciósan):
Itt az E013 igazi ellenfele mivel ez is egy Tiny Whoop. Erősebb motorokat, nagyobb akkukat és új beépített funkciókat sikerült belezsúfolnia a gyártónak ebbe a kis gépbe. Motorjai miatt sokkal jobban megy, mint versenytársa, viszont repülési ideje szintúgy 6 perc. Távirányítója jóval nagyobb. Ő már kapott Acro, Angel és Horizon módot is, így a nagyobb szabadságra vágyók is kiélhetik vágyaikat. A másik nagyon ötletes funkció a Turtle mód, ami annyit teszt, hogyha hanyatt esik a földre, akkor visszaállítja magát (ezt eleinte nagyon sokat fogjuk használni). Nem jár hozzá szemüveg, ezt döntse el mindenki magának, hogy jó vagy rossz. Szerintem akciós áron (20,000 Ft) leveri az E013-at, de eredeti 37,000 Ft-os árán nem. Teszt: Eachine M80S review

 

 

Hubsan H122D (26,000-40,000 Ft):
Hát ez a nap is eljött eljutottunk az első nem Eachine drón (nem direkt csak azok voltak eddig, de mit csináljak, hogyha ők a legjobbak ebben az árkategóriában). Ez már egy egyértelműen kintre tervezett drón, amely nagyon sokat nyújt áráért. Kétcellás akkumlátorai az eddigi legerősebb bemutatott motorokat hajtják meg.

hubsan_h122d.png

Most először érdemes néhány szót szentelni a kamerára is mivel olyan funkciót kapott, amit nem is tudtam eddig, hogy létezik. A beleépített szenzor HD felbontású a képét képes ugyanilyen felbontásban rögzíteni egy SD kártyára és mindeközben sugározni az FPV szemüvegnek. Szóval a videó rögzítést a drón elvégzi önmagában így sokkal jobb minőségű felvételeket kapunk. Itt még nincs vége a sornak mivel képes a drón a repülés adatait átküldeni a szemüvegnek pl.: akkumlátor töltöttsége, aktuális mód és az, hogy éppen hogy van be trimmelve a gép. Ideje ránézni a szemüvegre. Úgy van megcsinálva, hogy lényegében egy FPV monitort adnak egy dobozszerű tartóval, amibe be lehet rakni a monitort és szemüvegként használni, sajnos ekkor a gombjaihoz nem lehet hozzáférni. Ha véletlen nem lenne elég a gépbe integrált videó rögzítő, raktak DVR-t a szemüvegbe is. Távirányítója nagyon egyszerű dizájnt követ nincsen, rajta ezernyi gomb csak a legszükségesebbek helyette kombinációkkal lehet elérni sok funkciót, ám sajnos Acro módot nem sikerült bele varázsolniuk a srácoknak, így aki nagyobb szabadságra vágyik, annak csalódnia kell.

Egyetlen magyar tesztet találtam róla. Abban nagyon lehúzták, azzal az indokkal, hogy nem lehet Acro módba tenni és hogy a kamerája hatótávja alacsony, no meg a propellerek felfogatásával is voltak gondjaik. Más tesztelők is panaszkodtak az előbbi két hibára. Összességében nem egy rossz drón csak látszik, hogy ez a gyártó első versenydrónja és nem vettek figyelembe néhány olyan szempontot, amely a versenyzőknek fontos. Egy kezdő igényeit attól kielégíti, csak egy ponton meg fog akadni, amikor szeretne meg tanulni Acro módban repülni. Aki pedig valami erősebbre és jobbra vágyik, annak már meg jelent a Hubsan legújabb versenydrónja a Hubsan H123D X4 JET, amely már levetkőzte ezen gyermekbetegségeit, csak valamivel magasabb áron.

 

Kiegészítők

            Sokan nem vesznek semmit újdonsült drónjaikhoz, pedig szinte mindegyik 5-6 percet képes csupán repülni, ami édeskevés egy igazi drónozáshoz. Szóval azt ajánlom, hogy vegyél gépedhez minimum 5 plusz akksit hogy kicsit tovább repkedhess.

hubsan_h122d_kiegeszitok.jpg

Néhány pótmotort és propellert is érdemes beszerezni, mivel ha egyszer az egyik felmondja a szolgálatot, akkor az új nagyon hosszú idő után fog megérkezni.

Sajnos minél drágább drónt veszünk, annál többe kerül az alkatrész és az akkumlátor is szóval könnyen lehet, hogy a Hubsan drónhoz 15-20 ezer forintért fogunk akkumlátort venni.

Hogyan tovább

            Ha van valaki, aki eddigre még nem adta fel az egész hobbit és ment vissza CS GO-zni annak azt javaslom, hogy olvasgasson, még néhány tesztet mielőtt vesz valamit. Ha pedig már elolvasta, amiket ajánlottam akkor szinte biztos, hogy már sejti mi a következő lépés: Venni egy távot és egy komolyabb drónt és végre elkezdeni szimulátorozni, de ez már a következő cikk témája.

Folytatás:

borito.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr1014182689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása