Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Milyen adattárolót vegyek a Raspberry Pi -hez? - HDD vagy SSD - tárhely bővítés

2020. augusztus 09. - minerk

adathordozok_indexkep_blog.jpgKellene a nagy tárhely, de nem tudod milyen adathordozót érdemes venni a Raspberry Pi-hez? - Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan lehet a lehető legolcsóbban, akár több terabájt tárhelyed az RPi-den.

Sajnos a Raspberry-hez, az SD kártyán kívül csakis USB-n keresztül lehet egyszerűen csatlakoztatni adathordozókat. Ezért külső HDD-k vagy SSD-k jöhetnek szóba adattárolónak az SD kártyán kívül. Az RPi4-en már van 2db USB 3.0 csatlakozó, ezért érdemes USB 3.0-ás eszközt választani hozzá, hogy ki tudjuk használni a nagyobb sebesség adta előnyöket.

HDD-ket alapvetően 12V-ra tervezték, de sikerült megoldani, hogy képesek legyenek 5V árammal beérni. A probléma ott kezdődik, hogy a Raspberry Pi maga is egy 5V 3A-es USB-s tápon keresztül kap áramot és saját USB portjain maximum 5V 1,2 A-t tud leadni, ami nem elég a legtöbb meghajtónak.

Ezért, ha csak simán csatlakoztatsz egy USB-s HDD-t vagy SSD-t az RPi-hez, az nem fog megfelelően működni, instabil lesz, fura hibák fognak keletkezni, de az is lehet, hogy el sem fog indulni. Legalábbis elméleti szinten ez így van, viszont a gyakorlatban vannak kivételek, van olyan SSD és HDD, amit képes egy RPi külön táp nélkül meghajtani, de nem lehet tudni előre mi, hogy fog működni és mi nem, ezért jobb biztosra menni és külön táppal számolni.

A Raspberry Pi-hez használt HDD-knek vagy SSD-knek saját az RPi-től független tápra van szükségük (a legtöbb esetben)!

 

 

ssd.jpg

Külső SSD - Gyors, de drága

Az SSD-k kétségkívül a leggyorsabbak, de kapacitásuk sajnos elég kicsi, áruk viszont ehhez képest magas. Jól bírják a fizikai hatásokat, például ütődést, ami nagyon hasznos tulajdonság, ha sokat akarod szállítani vagy valami mozgó gépbe szerelnéd be, de nem lényeges, ha például szerverbe szánod.

Szerintem akkor vegyél külső SSD-t, ha sokat szeretnéd szállítani vagy biztosan kell hipergyors sebessége.

Áramellátás: Aktív USB HUB vagy USB Y kábel

Néhány SSD már képes csupán a Raspberry Pi-ről is üzemelni külön táp nélkül, de erre semmilyen garancia nincsen, szóval érdemes ugyanolyan energiaellátásról gondoskodni számukra is, mint a külső HDD-k számára.

Bővebben a cikk végén lesz erről szó.

 

AXAGON HUE-S2B USB HUB: 4.000 Ft

Samsung 500GB MU-PA500B: 40 000 Ft

1GB ára: 88 Ft

 

 

kulso.jpg

Külső HDD - A legegyszerűbb

Az egyik legegyszerűbbnek tűnő plug and play megoldás, ha veszel egy külső HDD-t. Ezek legtöbbször sima 2,5”-os laptop merevlemezek betokozva. Aránylag jól bírják az ütéseket, de azért vigyázni kell rájuk. Kapacitásuk már jóval nagyobb, mint az SSD-ké, de áruk alacsonyabb, viszont még mindig magasabb, mint a belső HDD-ké.

Azoknak ajánlom egy külső merevlemez beszerzését, akik szeretnék szállítani adathordozójukat.

Áramellátás: Aktív USB HUB vagy USB Y kábel

 

LogiLink USB 3.0 Y tápkábel: 1500 Ft

Western Digital Elements 2.5 1TB USB 3.0: 20 000 Ft

1GB ára: 21,5 Ft

 

 

25.jpg

2,5” külső merevlemez ház - Régi laptop HDD újrahasznosítva

Nem muszáj előre betokozott HDD-t venni, egy pár ezer forintos külső merevlemez házzal bármelyik laptop HDD percek alatt átalakítható külső merevlemezzé. Én annak javaslom ezt megoldást, akinek már van otthon egy régi laptopja, amit nem használ, de még jó benne a HDD. Vagy kicserélte a laptopjában a HDD-t SSD-re és most van egy nem használt 2,5”-os merevlemeze. Viszont újonnan nem ajánlom 2,5”-os laptop HDD vásárlását, mivel drágábbak, mint a 3,5”-os asztali gépekbe szánt merevlemezek.

A merevlemez házak ára változó 1.000 Ft-tól egészen 50.000 Ft-ig. Ne a legolcsóbbat vedd, mivel sok nagyon rossz minőségű dokkolót forgalmaznak. A 3.000-8.000 Ft-os árkategóriában már elfogadható termékek vannak.

Szerintem akkor érdemes ezt a megoldást választanod, ha már van otthon egy nem használt vagy akár rossz laptopod, aminek még jó a HDD-je. Mivel újrahasznosíthatod a már nem használt merevlemezt.

Áramellátás: Aktív merevlemez ház, Sima merevlemez ház + Aktív USB HUB, Sima merevlemez ház + USB Y kábel vagy SATA - USB Y kábel 

Nagyon figyelj a merevlemez ház csatlakozójára, és ahhoz válassz Y USB kábelt.

 

RaidSonic ICY BOX IB-273StU3: 5500 Ft

LogiLink USB 3.0 Y tápkábel: 1500 Ft

Western Digital Blue 2.5 1TB SATA3: 18 000 Ft

1GB ára: 25 Ft

 

 

35.jpg

3,5” külső merevlemez ház - A legolcsóbb és a legjobb

A leggazdaságosabb megoldás, ha veszel egy 3,5”-os asztali gép HDD-t és hozzá egy 3,5”-os merevlemez házat. Ezeknek a házaknak az ára valamivel magasabb 5.000-50.000 Ft, de adnak hozzájuk tápot és még a HDD-k is olcsóbbak szóval összességében ebből lehet a legjobban kijönni. Az olcsó modelleket érdemes kerülni, mivel silány minőségűek és sokuk nem rendelkezik tápegységgel. A 3,5”-os HDD-knek már nem tud elég áramot biztosítani egy egyszerű USB port, ezért saját tápra van szüksége a háznak. Csakis olyan merevlemez házat szabad venni, aminek van saját a Raspberry Pi-től különálló tápja.

A PC-k be szánt merevlemezeket nem úgy tervezték, hogy jól bírják az ütődést vagy a mozgatást, ezért szigorúan tilos őket működés közben megmozdítani.  

Ezt a lehetőséget tudom javasolni mindenkinek, mivel ez a legolcsóbb és egyben az egyik legmegbízhatóbb megoldás, ha nem szeretnéd mozgatni a HDD-d.

Áramellátás: Aktív merevlemez ház

 

AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 EE35-XA3: 7000 Ft

Western Digital 2TB 64MB 5400rpm SATA3: 20 000 Ft

1GB ára: 13.5 Ft

 

Áramellátás

35_2.jpg

Aktív merevlemez ház (7.000+ Ft)

Ezek olyan merevlemez házak, amiknek van saját tápjuk.

Az rpibolt.hu egy ehhez hasonló elektronikájú aktív átalakítót ajánl 3,5"-os HDD-khez:  https://www.rpibolt.hu/Delock-61883-SATA-III-USB-3-0-konverter-6-Gb/s

 

hub.jpg

Aktív USB HUB (4.000+ Ft)

Az USB HUB lényegében egy USB elosztó. Ebből vannak olyan modellek, amik rendelkeznek saját táppal, így képesek ellátni egy adathordozót árammal. Nagyon változó, hogy a táp milyen kialakítású, van, hogy csak egy Micro USB port van a HUB oldalán, amin keresztül egy telefon töltővel láthatjuk el árammal. Van, hogy valami egyéb nem ennyire elterjedt portot raknak rá, de tápot nem adnak hozzá. És van, hogy adnak hozzá külön tápot is.

A legolcsóbb (pár ezer forintos tétel), ha nem szabvány port van rajta, mivel azokhoz vagy nem lehet kapni tápot, vagy elég drágán. Szerintem a legjobb megoldás, ha Micro USB-n vagy valami hasonló szabvány porton keresztül lehet ellátni árammal, mivel ez aránylag olcsó (4.000-8.000 Ft), de működő megoldás. Viszont szükségünk lesz mellé egy legalább 2A-t tudó jó minőségű telefon töltőre. A saját táppal rendelkező USB HUB-ok pedig elég drágák (10.000 Ft+).

 

usby.jpg

USB Y kábel (1.000-2.000 Ft)

Ez egy olyan USB kábel, amely ketté ágazik annak érdekében, hogy több áramot tudjon felvenni a rá csatlakoztatott eszköz. Az egyik vége megy az RPi-be, a másik egy telefon töltőbe, ami minimum 2A-es, a harmadikra pedig rá lehet kötni egy USB-s eszközt, így képes akár egy USB-s HDD-t ellátni árammal.

A Harmadik csatlakozójára nagyon kell figyelni, mivel sokféle porttal forgalmazzák, de ugye az USB-s HDD-n csak egyféle van, így ahhoz kell igazítani, hogy milyen Y kábelt veszünk.

Nem mind támogatja az USB 3.0, csak a 2.0-át ez is egy fontos szempont választáskor.

 

sata_usby2.jpg

Sata - Y USB kábel (1.000-2.000 Ft)

Főképp külföldről lehet beszerezni ezt a fura kábelt. Az egyik vége egy szabvány Sata 2,5”-os HDD csatlakozóban végződik a másik pedig két USB-be. Ugyanúgy működik, mint egy Y USB kábel, csak közvetlenül a HDD-re vagy SSD-re köthető rá, így még merevlemez házra sincs mellé szükség. Ez a megoldás is csak 2,5”-os HDD-k vagy SSD-k áramellátására lehet jó.

Az rpiblot.hu kifelyezetten ilyen kábelt ajánl SSD-khez és 2,5"-os HDD-khez: https://www.rpibolt.hu/Delock-61883-SATA-III-USB-3-0-konverter-6-Gb/s

 

Végezetül fontos tudnod, hogy semmire sincs garancia, hogy működni fog. Lehet, hogy az USB-s merevlemez házat nem fogja felismeri az RPi, lehet, hogy az Y USB kábel nem lesz megfelelő. Nem lehet tudni. Még az is lehet működni fog a külső HDD külön tápellátás nélkül. Ezért érdemes mindent egyben megvenned és rögtön letesztelned, hogy ha nem működne valami vissza tudd vinni a boltba kicserélni másikra.

 

Nem elegendő csupán bedugnod egy külső meghajtót a Raspberry Pi-be, hanem csatolnod is kell. Melynek a mikéntjét ebből a cikkből tudhatod meg: https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/external-storage.md

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr7716119530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolujfka 2022.12.26. 19:27:59

Sziasztok!
Hasznos kis cikk!
Én részemről úgy oldottam meg, egy RPi3-mam van, hogy egy axagon dockban van egy egy terrás vinyóm, itt végzi a rendszer a dolgokat. Fájlszerver, letöltés, backupok, stb. 2.5-ös usb-s tápellátásos merevlemeznél valóban jöttek a problémák nálam is, sok fagyás, áramellátás probléma, és néhány esetben kattogás, nnyilván áramellátás híján. Tapasztalatból én is azt mondom, hogy a külső lemezt külső táppal ellátva sima ügy. Ráadásul nekem az is tetszik, hogy amikor nincs a lemez használva, fölöslegesen nem zúgatja.
süti beállítások módosítása