Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Mi az a Chromebook? - A laptopok új generációja

2020. november 29. - minerk

borito.jpgSzeretnél egy könnyű, gyors és vékony, de mégis nagyon olcsó laptopot, amit mindenhová magaddal vihetsz? - Akkor ez a cikk neked íródott!

Imádom az Apple új MacBook-jait, az M1-es processzor amit kifejlesztettek csodákra képes. Eddig soha nem látott üzemidő mellett hozza a megszokott teljesítményt. Egyetlen gondom van csak vele, az ára. Nincs ennyi pénzem egy laptopra.

Hagyományos laptopot sem szeretnék, mivel a Windows az utóbbi években elképesztően gépigényes és lassú lett, ezért az olcsó laptopok nehezek, nagyon, melegednek és akkumulátoruk 3 órát sem bír ki töltés nélkül. Ezzel pedig elvesztik szememben az egyetlen előnyüket, ami a hordozhatóságuk.

2011-ben ezt vette észre a Google. És létrehozott egy könnyű, vékony, de legfőkèpp nagyon olcsó laptop kategóriát, a Chromebook-ot és egy hozzà való kis gépigényű, egyszerű és gyors operációs rendszert a Chrome OS-t.

 

Csak röviden!

12.jpgA Chromebook egy vékony, könnyű, stílusos, gyors, és nagyon olcsó (80-150 000 Ft újonnan) érintőképernyős laptop. Processzorának hála akár 6-10 órát lehet vele dolgozni egyetlen töltéssel. Chrome OS fut rajta, ami egy Google Chrome böngésző alapú operációs rendszer és Androidos és Linux-os alkalmazások futnak rajta. Alkalmas internetezésre, filmnézésre, zenehallgatásra, szöveg és táblázat szerkesztésre, prezentáció készítésre, stb. De gépigényesebb feladatokra nem alkalmas (pl.: videóvágás vagy játék).

 

Hogy néz ki egy Chromebook?

08.jpgMegjelenésükben a Chromebook-ok leginkább a Macbook-okra hasonlítanak, vékony letisztult formavilág jellemzi őket. Anyag használatuk az alsó kategóriás laptopoknál jobb, de a MacBook-októl azért elmarad. Sokszor fém vázat, nagyméretű Touchpad-et és teljes értékű billentyűzetet kapnak.

Viszont most jön a csavar, majdnem mindnek érintőképernyője van. Sok teljesen hátra hajtható vagy akár szét dokkolható a billentyűzet a kijelzőtől így használhatóak tabletként is. Maga a képernyő egy átlagos TN vagy IPS paneles full HD darab szokott lenni.

Portok terén kapunk két Type-C-t (4,5), egy vagy két Usb-A-t (6), audio jack-et (7) és egy SD kártya olvasót (3). Ez nem sok viszont még mindig jobb mint a sok MacBook-nál a csupán pár daran Type-C. Ezekkel a portokkal akár egy egész dokkoló állomást csatlakoztathatunk a laptophoz, így külső monitor, internet kábelt vagy még több USB-s eszköz is használható vele.09.jpg

 

Mi az a Chrome OS?

112.jpgA Chrome OS sokakat megrémít, pedig sokkal felhasználóbarátabb és egyszerűbb mint a Windows. Technikailag az alapja a Google Chrome böngésző, ebből gondolhatod hogy akkor biztos csak internetezni lehet rajta, de ez nem így van. A böngésző kiegészítői közül számos offline “app”-ot tölthetünk, le így internet hiányában is el lehet vele végezni alap feladatokat. Ha ez nem lenne elég telepíthetők rá Androidos és Linux-os alkalmazások. Elméletben rakhatunk így rá telefonos Microsoft Office programokat, képszerkesztőt,  zenelejátszót vagy akár egyszerűbb játékokat is, viszont a gyakorlatban nem minden Android-os alkalmazás és Linux-os program működik megfelelően egy Chromebook-on. Azt ígéri a Google hogy a népszerűbb app-ok működni fognak, de ennek egy későbbi cikkemben vagy videómban azért utána fogok járni.

10.jpgA Chrome OS-t a Windows-al ellentétben a Google modelltől függően a megjelenéstől számított 5-8 évig támogatja szoftveresen. A technika nagyon gyorsan fejlődik, így az operációs rendszer gyártóknak dönteniük kell, vagy minden áron frissítik az operációs rendszert minden gépen, ilyenkor a régi gépek egy idő után belassulnak, ezt csinálja a Microsoft a Windows-al. Vagy amikor már nem tudják jelentős lassulás nélkül frissíteni a rendszert, azt mondják, hogy nem adnak ki rá új frissítéseket így nem fog annyira belassulni a gép, ezt az üzletpolitikát folytat a Google. Nekem az utóbbi sokkal szimpatikusabb. Egy alsó kategóriás Windows-os laptopot 3 év után már nyűg használni, ezzel szemben egy Chromebook elméletben sokkal tovább gyors maradhat.

Ezen az oldal meg lehet nézni meddig támogatott egy Chromebook: https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366

 

Hardver

Beszéljünk kicsit a hardverről, a gép szívéről. A legtöbb Chromebook-ot jelenleg Intel N4000-es szériás processzor hajtja, ami gyakran 2x1,5 GHz körül pörög. A tech guruk most fel röhögtek, hogy ennél még a nagymamám gépe is erősebb, és ez igaz is, de hála a Chrome OS-nek ugyanolyan gyors egy Chromebook is, mint egy Windows-os laptop. Legtöbbször 4-8 GB RAM-mal és 64-128 GB-os SSD-vel szerelik őket. Ez nagyon kevésnek tűnik, de ha azt nézzük hogy a Chrome OS kb. 16 GB tárhelyet foglal el, bőven marad még helyünk. A fontos adatokat pedig úgyis egy külső merevlemezen vagy felhőben érdemes tárolni.02.jpg

Nagyon egyszerű és olcsó a gép szíve, ennek hála viszont a gyártónak sokkal kevésbé kell spórolni, így jobb minőségű tud lenni egy Chromebook, mint egy vele egy árban lévő Windows-os laptop. Arról nem is beszélve hogy a gyenge processzor alig fogyaszt valamit.

 

Mennyi ideig működik egy töltéssel?

A legtöbb Chromebook 6-10 órás üzemidőt ígér egyetlen töltéssel, ami lenyűgöző a Windows-os laptopok 2-3 órájához képest. Ennek hála akár egy egész munkanapot végig tudsz vele dolgozni töltés nélkül. 

 

Mennyibe kerül?

Elérkeztünk a legfurcsább szemponthoz az árhoz, ez az amit mindig a legutolsó szempontnak tartunk, végül viszont mégis e szerint döntünk.

Az újonnan 170 000 Ft alatti laptopokat eldobhatónak szoktam nevezni, mivel 2 évnél többet nem szoktak kibírni. Viszont sokan veszik őket a spórolás reményében, de nyűg velük a munka és még hamar el is romlanak vagy végleg belassulnak. Ha vennénk egy jó 200 000 Ft-os gépet, annak 4-5 évet ki kellene hogy bírjon, így hosszútávon ezek sokkal jobban megérik.

Egy Chromebook ezzel szemben újonnan 70-150 000 Ft-ba kerül. Ebben az árkategóriában nincs tartós új laptop, így ha csupán 100 000 Ft-ból szeretnénk új laptopot egy Chromebook az egyetlen és legjobb választás. Vannak természetesen drágább 180-250 000 Ft-os Chromebook-ok is, de azok ár/érték aránya már nem olyan jó mint az ilyen árú Windows-os laptopoké.

A használt piacon ebbe az árkategóriába esnek a használt prémium üzleti laptopok, amik mind teljesítményben, mind minőségben, mind tartósságban lekörözik az összes 200 000 Ft alatti gépet. Viszont nagyok, nehezek és akkumulátraik ritkán bírnak egy óránál többet. Bővebben erről: https://logout.hu/cikk/miert_ne_vegyel_olcso_uj_laptopot/ismerkedes_a_vasakkal.html



Mire lehet használni?

screenshot_2020-11-28_at_23_49_37_1.jpgKis teljesítményéből kifolyóan átlagos feladatokra alkalmas: Internetezésre, film vagy videó nézésre, zenehallgatásra, szöveg vagy táblázat szerkesztésre, levelezésre, videó hívásra, prezentáció készítésre, jegyzetelésre, stb.

Amire viszont nem jó azok a gépigényes feladatok: videóvágásra, játékra, profi képszerkesztésre (olyan szinten mint egy okostelefonon, ezen is lehet képeket szerkeszteni), stb.

 

Kinek jó választás egy Chromebook?

04.jpgBárkinek aki szeretne egy könnyem hordozható, gyors és olcsó laptopot, amivel nem szeretne gépigényes munkát végezni.

Tipikusan ilyenek a diákok és a tanárok. Az USA-ban például Chromebook-okat adnak iskolai számítógépnek, mivel tökéletesek tanulásra és jegyzetelésre és akár egy egész napot kibírnak töltés nélkül.

 

Megtetszettek a Chromebook-ok? Szeretnél róluk többet is megtudni? Nemsokára lesznek róluk újabb cikkeim, amikről ha nem szeretnél lemaradni iratkozz fel Facebook oldalamra: https://www.facebook.com/minerktech



A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr1316301436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása