Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Milyen drón távirányítót vegyek? - Hogyan kezdjünk bele a vesenydrónozásba? – 2. rész

A távirányító

2019. január 23. - minerk

 borito.jpg

   Érdekel a drónversenyzés, de nem tudod milyen távirányítót válasz versenydrónozáshoz? Ebben a cikkben leírom, hogy jelenleg milyen távirányítót érdemes venni.

Ez a cikk már elavult

Frissített változata itt található: Legjobb távirányítók FPV drónokhoz - Barna Gergely

            Mivel ezt olvasod, feltehetően érdekelnek a verseny drónok remélhetőleg már volt lehetőséged belekóstolni a hobbiba és eldöntötted, hogy szeretnél benne mélyebben is elmerülni. Amennyiben még nem tetted meg olvasd el a cikksorozat előző két részét is.

Tanulás

            Mindig is hangsúlyoztam, nézz utána alaposan mindennek, amit meg szeretnél venni és próbáld mindig megkeresni a számodra legjobb eszközt. Ne ragadj le egynél és mindig próbálj, előre gondolkodni mivel sok pénzt bukhatsz, ha rosszul választasz.

            Az előző cikkekben már ajánlottam könyveket és blogokat, amelyeket érdemes elolvasnod ezen a cikken felül. Én ezért csak arra törekszem, hogy a távirányító választásban segítsek, nem arra hogy részletesen bemutassam egy drón vagy egy távirányító működését, ez majd egy későbbi cikkem tárgya lesz.

Alapok

            Remélhetőleg nem mondok neked újat azzal, hogy a versenydrónokhoz külön kell venni távirányítót, de bárcsak ilyen egyszerű volna.

taviranyitas_kis.jpg

            Ahhoz hogy értsük, mit kell vennünk először meg kell ismernünk a drón távirányításának menetét. A drónon van egy vevő, ami kommunikál a távirányítóval: fogadja az utasításait és visszaküldi az RSSI adatokat (Repülési információk pl.: az akkumulátor töltöttsége). Az érkező utasításokat a repülésvezélőnek (FC: Flight Controller) (gyakran már robotpilótának) továbbítja, aki a drón lényegi irányítását végzi. Az FPV (First person view: belő nézetű) videót gyakran egy különálló rendszer rögzíti majd egy OSD (On screen dispay: belső kijelző) vagy maga az FC rávetíti az RSSI adatokat a képre és a kész képet egy FPV adónak továbbítja, aki sugározza az FPV szemüvegnek.

            A lényege az egésznek annyi hogy a vevő szabja, meg hogy milyen távirányítóval hajlandó kommunikálni a drón és hogy a képátvitelnek az irányításhoz semmi köze sincs.

Szempontok

protokoll.jpg

  • Protokoll: A távirányítók különböző protokollokkal kommunikálnak a vevővel, így minden gyártó távirányítói csak a saját vevőikkel hajlandóak együttműködni. Természetesen léteznek úgynevezett multiprotokoll távirányítók és modulok, amellyel képesek szinte bármely gépet irányítani. A multiprotokoll modulok kiegészítő modulok, amelyeket a bővíthető távirányítókba helyezve képesek kommunikálni más protokollokon is.
    • Leggyakoribb protokollok: FlySky, Frsky, DSM/DSM2/DSMX
  • Modularitás: Bármit is veszünk, gondolkodjunk előre. Lehet, hogy később másra is használni akarjuk távirányítónkat, mint amire eredetileg terveztük. Ezért a drágább távirányítókban már van, egy bővítő hely ahová bármilyen adót vagy kiegészítőt csatlakoztathatunk pl.: multiprotokoll modul. Ez egy hosszútávon nagyon hasznos funkció, ami az olcsóbb távirányítókban nem található meg.
  • Karok, gombok: nagyon fontos hogy mennyi és milyen minőségű alkatrészt raknak, távirányítónkba mivel ez befolyásolja felhasználási köreit. Általánosságban minél több annál jobb.
  • Csatornaszám: Ez azt adja, meg hogy hány csatornán tud kommunikálni a távirányító. Minél több annál jobb, de a legtöbb távirányító már bőven elég (12-16) csatornával rendelkezik.

Távirányítók

            Fontos megjegyezni, hogy mindenkinek magának kell választania távirányítót, így ezek csak lehetőségek nem kőbe vésett szabályok. Én a jelenleg (2019 elején) általam legjobbnak vélt 3 távirányítót mutatom be, de könnyen lehet, hogy te ezt évekkel később olvasod amikorra már más lesz a legjobb ár/érték arányú táv, ezért minden vásárlás előtt jól nézz utána az aktuális ajánlatoknak. Érdemes cikkeket olvasni róla és rákérdezni akár több RC fórumon is hogy mit javasolnak. A legjobb az, hogy ha találkozunk valamelyik közelünkben lakó drón pilótával és megkérjük, had tapogassuk meg kicsit távirányítóját, ekkor kaphatunk valódi képet arról milyen is igazi távot fogni, és hogy számunkra milyen a megfelelő.

FlySky FS-i6X

fs_i6x.jpg

            A mai felhozatal legolcsóbb tagjáról elmondható hogy a FlySky gyártó egyik olcsó mégis borzasztóan népszerű tagja. Az FS-i6 fejlesztett verziója ezért már 10 csatornával rendelkezik a 4 kapcsoló és a két Pot méter mellett. Sajnos nem bővíthető és szimulátorhoz csatlakoztatni is kicsit körülményes, de 13.000 Ft-os ára mindenért kárpótol.

Összességében az mondható el róla hogy ár/érték arányban nem marad el vetélytársaitól, csak sokkal kevesebb funkció került bele, amiért kinőhető, és ha szeretnénk váltani például FrSky-ra minden vevőnket le kell cserélnünk, ami nem olcsó mulatság. Kezdőknek első távirányítónak tökéletes, de aki komolyan szeretne a hobbival foglalkozni inkább valami nagyobb tudású távirányítót válasszon.

 

 Ár:

FlySky FS-i6X - Banggood: 24.000 Ft (akciósan 13.000 Ft)

FlySky FS-i6S Banggood: 23.000 Ft (akciósan 18.000 Ft, modernebb kialakítáasú modell mint a legtübb távirányító, de tudása nem roszabb)

Teszt:

Flysky FS-i6 Teszt - Quadkopterblog
Flysky FS-i6 Teszt2 - Quadkopterblog
Flysky FS-i6X Teszt - Quadkopterblog
Flysky FS-i6S Teszt - Quadkopterblog
Flysky FS-i6 Tuning - Kopter Géza
Flysky FS-i6 Szimulátor irányítása - Kopter Géza

 

Frsky Taranis Q X7

qx7_kis.jpg

            Szerintem ez a mai felhozatal legjobbja, nem csoda hát hogy én is ezt használom. Közepes árával már tudja a felsőkategória funkcióit, de mégsem kell érte hatalmas összeget kiadnunk. 16 csatornája, 6 kapcsolója és 2 Pot métere bármely kezdő vagy haladó igényeit kielégíti. Bővíthető szoftveresen és hardveresen is, ez azt jelenti, hogy a bővítő hely mellet a rajtalévő rendszert is piszkálhatjuk. Itt térnék ki kétélű pengéjére, ami a funkcionalitása. Arra tervezték, hogy bármit irányíthassunk róla, ami repül, épp ezért iszonyatos mennyiségű beállítás található benne, amik utánajárás nélkül átláthatatlanok, viszont egy kis tanulással olyan funkciókat kelthetünk életre, mint a hang alapú visszajelzés (szóban értesít minket az aktuális történésekről pl.: lemerült az aksi) vagy a számos Rate beállítás. Szerelhetősége kimagasló, úgy tervezték, hogy egyszerűen szétszedhető, javítható személyre szabható legyen. Sokan elemházát kétcellás akkumulátorra cserélik, de én ennek nem látom feltétlen szükségét. Méretei kifejezetten nagyok, ami előnyös hatalmas lapátkezem számára, de nem feltétlenül kényelmes kisebb kezűeknek mivel nem fogják rendesen elérni a kapcsolókat, gimballokat.

            Összességében egy nagyon jó távot ismerhettünk meg a Q X7-es személyében. Amely már hordozza a profiknak szükséges vonásokat, de ára (30.000 Ft) még nem szállt el annyira. Elképesztő funkcionalitása miatt beállításához kell egy kis türelem és néhány nap, de utána egy kiváló és megbízható társunk lehet. Nagy kezűeknek ajánlom, aki pedig tart méreteitől ismerkedjen meg vele személyesen.

Ár:

FrSky Taranis Q X7 fekete, fehér - Banggood: 48.000 Ft (akciósan: 32.000 Ft)
FrSky Taranis Q X7 Kék, Narancs - Banggood: 60.000 Ft (akciósan: 28.000 Ft)
FrSky Taranis Q X7 fekete, fehér - GearBest: 40.000 Ft (akciósan: 29.000 Ft)

Teszt:

Frsky Taranis Q X7 távirányító teszt – Nagytudású celeb - Quadkopterblog
OpenTX használata - Magi István

 

Jumper T12 Plus

jumper_t12_plus_kis.jpg

            Végül, de nem utolsó sorban egy multiprotokoll távirányítót hoztam. Ez a kis szépség képes szinte bármilyen protokollon bármit irányítani, megkapta az előző táv beállíthatóságát az operációsrendszerével együtt és ráadásul még fejlettebb HALL szenzoros gimballokkal érkezik. Ára mégsem haladja meg a 35.000 Ft-ot. Kell ennél több? Na, jó 6 kapcsolóval és 2 potméterrel rendelkezik. Bővítő helyében gyárilag egy 16 csatornás multiprotokoll modul foglal helyet. Gimballjai (joystickjai) HALL szenzorosak, ami egy hosszabb élettartamú és pontosabb műszer, mint az előző távoknál. Ugyanúgy igaz rá hogy funkcionális és hosszadalmas, körülményes beállítani, de ez a profi eszközökkel jár, pont mint a Q X7-nél. Elemháza szintúgy kétcellás akkumulátorrá cserélhető, de méretei sokkal kisebbek, mint a Q X7-esé. Ezért kisebb kezűeknek jó választás lehet, de tapasztalataim szerint nagyobb kezűek is tehetnek, vele egy próbát mivel lehet, hogy be fog jönni nekik is.

            Összességében ez a táv papíron a legjobb választás, ha kis méreteihez hozzá tudunk szokni. Beállítása körülményes ugyanúgy, mint a Q X7-nél, de funkcionalitása magas. HALL szenzorra már a profi távokból származik, ami sohasem hátrány. Multiprotokoll adója pedig maga az áldás lehet azoknak akik Tiny Whoop-okat vagy játékgépeket szeretnének irányítani. Én ezt azoknak nagyon ajánlom, akik szeretnének Whoop-ozni komolyabban, de bárki jól fontolja meg a választást, mivel ha Q X7-esünket HALL szenzorral vesszük és még egy multiprotokoll modult is veszünk hozzá majdnem háromszor ennyit kell kiadnunk, ugyebár ugyanilyen tudásért.

 Ár:

Jumper T12 Plus Multi-protocol - Banggood: 41.000 Ft (akciósan: 30.000 Ft)
Jumper T12 Plus Multi-protocol - GearBest: 34.000 Ft
Jumper T8SG V2.0 Plus - Banggood: 46.000 Ft (akciósan: 30.000 Ft, majdnem ugyan olyan mint a bemutatott csak régebbi és más oprendszer fut rajta)

Teszt:

Jumper T8 SG V2 Plus távirányító teszt - Quadkopterblog

 

Összegzés

            Az alsó kategóriában egyértelmű a győztes, viszont a középkategóriában már nem. Ott több olyan lehetőségünk is van, amik közül csak mi magunk tudunk dönteni saját igényeink szerint, hogy melyik is a jobb. Én mindenkinek azt javaslom, hogy nézzen utána az aktuális távoknak, majd olvasson utána mindnek és csak aztán döntsön.

            És ha már megvan a távirányító ideje csatlakoztatni egy számítógépre és elkezdeni gyakorolni szimulátorban a repülést, majd kiválasztani az első drónunkat, de ez már legyen a következő cikkek tárgya.

Folytatás: Hogyan kezdjünk bele a vesenydrónozásba? – 3 - A szimulátorok

borito.jpg

 

További olvasnivalók ebben a témában:

Quadkopter blog - blog
Kopter Géza - blog
Half Chrome Drones - Race Drones - Weblap

Drónok kézikönyve (Alex Elliott) - Könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr814582636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása