Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Eachine E013 Teszt - A legjobb kezdő versenydrón

2018. augusztus 12. - minerk

borito2.jpg

            A versenydrónozásba épp csak belekóstolók keresnek valami kicsi és olcsó gépet, ami már rendelkezik FPV-s kamera rendszerrel. Ezeknek az embereknek találta ki az E013-ast az Eachine. Ez a Tiny Whoop rendkívül alacsony ára mellett (10.000 Ft) azzal a pozitívummal rendelkezik, hogy árulják olyan szettben is, amelyben benne van a távirányító és az FPV szemüveg is

, így a még kezdő felhasználóknak sem kell azon bíbelődniük, hogy ezeket összeválogassák, de azért ne várjuk tőle, hogy meg fogja váltani a világot mivel a gyártó mindenből a legolcsóbbat tette bele, hogy a szett árát 25.000 Ft alá le tudjak tornászni. Én a szemüveg nélküli gépet próbálom most ki.

            Vannak, akiknek nincs szükségük a kamerára. Ezeknek találták ki a termékcsalád többi tagját: az E010-et, az E011-et és az E012-t. Az E011 az E010 fejlesztett változata. Lego emberes drónnak is szokták csúfolni mivel hátára egy Lego ember ültethető. Az E012 az E10 mini változata. Ezek ára 3-5 ezer forint közé esik, ami szerintem nem akkora ár, hogy akár karácsonyra ne kaphassa meg egy gyermek. Hatezer forint befektetésével a két nagyobb változatra utólag is szerelhető kamera.

Szállítás

            Én a Bangood nevű webáruházból rendeltem az eszközt európai raktárból. A drón érkezéséről az értesítés 8 munkanapon belül érkezett postaládámba. Másnap át is vettem a postahivatalban és elkezdtem tesztelését.

Kicsomagolás

            A feladó a dobozt egy egyszerű fekete fóliával vonta be. Dobozát megpillantva nem egy profi eszköz látszatát adja, inkább valami menő játékét, ezt erősíti a nagybetűkkel feltűntetett 14+ felirat is. Nem látható dobozán semmi lényeges információ a nevén kívül.

img_4161.jpg

Tetejét felnyitva a használati utasítás néz velünk farkasszemet, amely meglepő módon tud angolul is és tényleg hasznos információkat tartalmaz.

img_4163.jpg

Ezt és még egy védőlapot félredobva máris eljutunk a drónunkhoz és a távirányítóhoz. Mindketten egy kemény szivacsborítás rabságába kerültek, amely nagyon erősen tartja őket helyükön az utazások során. Kiszabadítva őket börtönükből első gondolatom az volt, hogy nagyobbra számítottam. A drón maga össz-visz 8x8x4 centiméteres, amely kézbe véve nagyon kicsinek hat. Egy piros színű fényes műanyag védőt kapott, ami nagyon hasonlatossá teszi, egy paprikához innen jön beceneve a Small Pepper. A távirányító 11x6x3 cm-es. Én eddig csak sokkal, nagyobb távokkal repültem szóval ez elsőre kicsit fura volt, de hamar hozzá tudtam szokni.

img_4164.jpg

Kiegészítők terén a kötelezőket kapta: négy pótpropellert, egy lencsevédőt, négy matricát, amikkel menő szemeket varázsolhatunk drónunknak és egy mini csavarhúzót a szereléshez. Én hiányoltam a csomagból a propeller leszedő célszerszámot.

img_4200.jpg

Az akkumlátor egy egycellás 220 mAh kapacitású 35C-s Li-Po akkumlátor, bár a gyártó az oldalán 260 mAh-sat ígért a papír leírásában meg 200 mAh-sat, de mégis ezt kaptuk. A repülési idő elvileg 5-6 perc, ez igaz megmértem, hogy ha nem csapatom teljes gázon, hanem csak lebegek akkor akár 7 percet is repülhetek (és még van nagyobb kapacitású akku is, ha valakinek ez kevés lenne). A töltési idő 30-40 perc. Ez szerintem reális. Az akkumlátor töltése egy USB kábelen keresztül történik, ami egy nagyon jó megoldás.

img_4184.jpg

Elméleti teszt

            Először tekintsük át a tulajdonságait a gépnek. Méreteit már bemutattam. Rendelkezik giroszkóppal, amivel képes bizonyos mértékben stabilizálni repülését. Motorai méretéhez képest elfogadhatóak. Amire nem számítottam az az, hogy kamerája és motorjai csatlakozóval vannak csatlakoztatva a repülésvezérlőre így cseréjük forrasztás nélkül megoldható.

img_4181.jpg

Kamerája egy 1/3-os CMOS szenzorral ellátott 25mW adóteljesítményű 5.8Ghz-en sugárzó és 120°-os látószögű FPV kamera. Ez annyit jelent, hogy csakis speciális FPV vevőkkel lehet venni a képét (FPV szemüveg, FPV monitor, USB-s FPV vevő) és hogy képminősége eléggé rossz lesz, viszont a képét valóban élőben nézhetjük.

camera.jpg

Távirányítója 3 AAA ceruzaelemmel megy. Kis méretei ellenére sok funkciót zsúfoltak bele. Rendelkezik Headless móddal (magyar megfelelőjét nem ismerem, annyit tesz, hogy amerre nézünk, az számít lőrének attól függetlenül, hogy a drón merre néz), egy gombos hazatérés funkcióval (elvileg visszarepül a távirányítóhoz) és különböző sebességekkel. Botjai fémből készültek, amit sok helyen hangsúlyoznak bár szerintem nincs semmi jelentőssége. A kis drónocska képes még különböző irányokba szaltózni is, ami vicces, de gyakorlati haszna nincs.

img_4190.jpg

Az akkumlátor töltése úgy történik, hogy a mellékelt USB kábelbe bedugjuk, azt pedig egy USB aljzatba csatlakoztatjuk ekkor a kábelben lévő led kialszik és csak akkor éled újra mikor feltöltött az akkumlátor.

Gyakorlati teszt

            Első tesztrepülésemnél borzasztóan repült a kis paprika (polgári neve ennek a drónnak Small Pepper). Később kiderült, hogy a kezdeti nehézségeket csupán az okozta, hogy nem olvastam el a használati utasítást és nem tudtam néhány fontos dolgot.

img_4203.jpg

            Mikor csatlakoztatod az akkumlátor csatlakozót a drónba akkor bekapcsol. Ilyenkor pirosan és gyorsan villog. Ekkor azt várja, hogy letedd valami vízszintes talajra hogy be tudja állítani giroszkóját (Akármikor beállíthatod ezt, ha a balkart balra-le a jobbkart jobbra-le húzod, ekkor újra elkezd, gyorsan villogni majd a végén sípol egyet. Ez a leírásában úgy szerepel, hogy mindkét kart jobbra le kell húzni, de ez nem, működik.). Mikor végzett a kalibrációval elkezd, lassabban villogni ez azt jelzi, hogy várja a távirányító kapcsolódását. Ekkor kapcsold be a távirányítót, told fel és le a gázkart (a bal oldali) majd sípol és elkezd a drón folyamatosan világítani. Ekkor áll készen a drón a felszállásra. Először próbáld ki minél nagyobb és magasabb térben a drónt mivel akármien lassan is adsz, gázt egyszer kétszer biztos kicsit túl fogod tolni és akkor feltapad a drón a plafonra ekkor megijedsz és lerántod a kart és a következő másodpercben már koppan a padlón. Szerencsére elég szívós kis jószág szóval elég nehéz kárt tenni benne. Eddig egyetlen egy sérülékeny pontot sikerült találnom rajta. Az FPV adó antennája, amely magasan kilóg a borítás alól. Ez a nagyobb zuhanásokkor erősen el szokott hajolni ezért gondolom, hogy el is törhet, de hangsúlyoznám eddig kibírt minden ilyen zuhanást, pedig jó pár volt már belőlük. Továbbá borítása szép fényezését kicsit lehet, hogy megkoptatjuk, mikor nagyobbakat zuhanunk vele. Mikor már csökken az akkumlátorban a feszültség akkor a drón újra elkezd lassan villogni, ekkor még fél percig repkedhetünk, vele aztán már nem hagyja a gázadást sem.

controller_manual.jpg

            A beépített funkciók egy része sajnos nem végzi megbízhatóan a dolgát. Ha átrakjuk drónunkat „fejetlen” módban (Headless mode) választ egy általa felénknek vélt irányt, amelyben az előre és a hátra lesz. Ez szép és jó csak sajnos nem mindig a jó irányt választja és ekkor elég nehéz kitalálni merre is van az előre (főleg ha még ő sem tudja). A másik ilyen mód az önműködő hazatérés (One key return button) ekkor szintén választ valami irányt, amiről azt gondolja, hogy felénk van és elkezd arra menni. Ezeknek a hibáin nem szabad fenn akadni mivel minden ilyen olcsó drónban hibásak szóval a konkurencia sem nyújt többet.

            Ellenben a sebességváltás jól működik (H/M/L Speed), a 3 fokozat bőven elég egy kezdőnek tanuláshoz. Akár szélcsendben lehet kint is reptetni, csak vigyázzunk, mert bármilyen kis szellő elfújhatja (a szobai ventillátorom elfújta).

            A kicsikében a szaltó funkció is jól működik. Egyszerűen csak megnyomjuk a szaltó (Rolling key) gombot majd elhúzzuk a jobb kart valamelyik irányba. Arra amerre húztuk dobni fog egy szaltót. Azzal azért vigyázzunk, hogy ha több szaltót tolunk egymás után könnyen veszthetünk a magasságunkból és ráadásul ekkor az akkumlátor ereje is megcsappan, szóval nehezebben lehet visszanyerni a magasságot.

            A jobb kar baloldalán helyezkedik el 4 trim gomb. Ezekkel finom hangolhatjuk a drón szerinti vízszintest. Konyhanyelven ez annyit tesz, hogy ha a drón húz valamerre (magától megy) akkor ezekkel eltüntethetjük ezt a csúszást. Fentről lefelé a gombok ezt teszik: előre (Pre-fine key), hátra (Fine-tuning key), balra (Left fine key) és jobbra (Right trim key) trimmelnek. Magyarul, ha jobbra húz a drón akkor a harmadik gombbal (balra trim) lehet „ellen tartani” a mozgásának, de ez mind le van írva a leírásában.

            Repülés közben jól stabilizál kis trimmeléssel minden fölösleges mozgást el lehet tűntetni. Az akkumlátor merülésével érezhető, ahogy fogy az energia drónunkból a lemerült akkumlátor jelzés előtt és közben, ha jobban próbáljuk nyomni, leesik az akkufeszültség és hiába nyomjuk maximumra a gázkart mégis leszáll a drón. Szóval ezzel vigyázzunk, ha próbálunk nagyobb távra repülni (ami a 70 méteres hatótávja miatt kissé kivitelezhetetlen). Mindig érződik, hogyha kivisszük, hogy nem erre lett kitalálva. Ez nem csoda mivel így is történt. Egy nagy lakásban, tornateremben vagy bármilyen zárt térben nagyon jót lehet vele röpködni. Azt viszont tekinthetjük hátránynak, hogy nincsen bele építve helyzetjelző Led. Össz-visz egy piros Led világít a farában, így néha elég nehéz megmondani melyik az eleje.

            Sajnos kameráját nem volt esélyem megjelenítő hiányában letesztelni, úgyhogy ez még a jövő zenéje marad. Addig is itt egy videó a kamerája képével.

 Kell e nekünk a szemüveg?

szemuvegek.jpg

     Ezen a kérdésen sokat gondolkodtam és én úgy döntöttem, hogy nem a gyári kell. A felbontása a tévékép fele. Ezt a képet nézni öt centiről nem valami nagy élvezet. Arról nem is beszélve, hogy vevője rosszabb, mint a legolcsóbb FPV szemüvegé. Ezért úgy döntöttem, hogy először kipróbálom a hobbit valami olcsóbbal, mint egy rendes szemüveg, és ha biztosan tetszik a versenydrónozás akkor majd veszek valami komolyabb szemüveget. Választásom így hát az Eachine ROTG02-re esett. Ez egy Olyan FPV vevő, amelyet számítógépre vagy telefonra kell csatlakoztatni és az eszköz web kameraként látható lesz. Ára még azzal együtt is, hogy a fejlesztett verziót vettem alacsonyabb, mint a legolcsóbb FPV szemüveg. Létezik egy kistesója is az Eachine ROTG01, amely csak 5000 Ft-ba kerül.

   Ha mégis élvezni szeretnénk a valódi szemüveges élményt akár rögtön vehetünk valami drágább ám már többet tudó szemüveget én az Eachine VR D2 Pro-t ajánlom, mivel nagyon sokat tud és mégis csak 30,000 Ft-ba kerül (gyakran van leárazva 22,000-re szóval megéri rá várni). Egyébként az alsó és még a közép kategóriában is jelenleg ez a legjobb ár-érték arányú szemüveg.

rotg01.jpg

Modoljunk

            A versenygépeket sokszor pilótájuk építi össze, így ott aligha beszélhetünk modolásról. Viszont itt már készterméket használunk. Ezernyi változtatást kivitelezhetünk rajta pl.: új váz, új motorok, fejlesztett ledvilágítás, jobb kamera, nagyobb akkumlátor. Én egyelőre egyetlen egy dolgot csináltam. A vezérlő antennája egy kis drótdarab, amely a kamera alá a vezérlőlapra van hajlítva. Ha karambolozunk vagy bárhogy a kamera az antenna útjába kerül, akkor jelvesztés vagy jelzavar lép fel, ami pl. zuhanás közben elég rémisztő ezért kiszúrtam a drón vékony díszborítását és kivezettem az antennát a kamera antennája mellé így már kevésbé zavarják egymást.

Kiegészítők

eachine_e013_motor.jpg

            Ugyanúgy, mint minden más drónhoz ehhez is árulnak rengeteg pótalkatrészt, tartozékot és kiegészítőz. Természetesen a drón összes alkatrészéből rendelhetünk pótot, de a legfontosabb az, hogy legyen pótmotor és akkumlátor. A motorok sajnos elég hamar fel szokták mondani a szolgálatot ezért megéri rendelni előre belőlük néhányat, hogy ha tényleg elpusztul egy, akkor pótolni tudjuk és ne keljen várnunk hónapokat a pótalkatrész érkezéséig. A plusz akkumlátorokkal a repülési időt tolhatjuk ki vagy akár folyamatos töltés mellett végtelenné tehetjük (ha van elég akkumlátorunk akkor, mire az utolsó akkumlátor lemerül, az első már feltölt). Én azt javaslom, hogy mikor kifogy egy akkumlátorból az energia és le kell szállnunk habjuk pár percet pihenni a drónt hogy le tudjon hűlni.

Összegzés

            Ez Eachine E013 Small Pepper egy nagyon jó kis drón. Abban jó, amire kitalálták: alacsony ár mellett FPV-s élményt nyújtani. Azoknak ajánlom, akik szeretnének belekóstolni ebbe a hobbiba, de nem, szeretnének rögtön nagyobb összeget bele ruházni. Ha videós vagy fotós drónt kerestek, akkor inkább kutassatok tovább mivel ez nem arra lett kitalálva. Főképp szobában tudjuk röptetni ezért Jó választás lehet a téli napokra egy kis beltéri röpködéshez is. Erejét ne becsüljük túl. Éppen annyi amennyire szüksége van. Váza erős és nagyon jól védi propellereit így nem kell félnünk, hogy kárt, teszünk másokban vagy drónunkban az ütközéseknél. Nem mehetünk el negatívumai mellett, sem amely a helyzetjelző Ledek hiánya, a rövid hatótáv és a gyönge minőségű kamera.

Kiegészítés

            Most hogy már lassan egy hónapja használom a drónt szeretném a tesztet kiegészíteni néhány dologgal.

            Sokat repkedtem vele kinn. Azt vettem észre, hogy amikor elkezd merülni az akkumlátor akkor a drón hajlamos a kanyarokban leesni vagy csak szimplán teljes gázon sem emelkedni. Ez annak tudható be, hogy az akkumlátora ahogy merül, úgy veszít erejéből is. Mire kitapasztaltam ezt jó párszor sikerült lezuhannom a kis paprikával. Nem egyszer esett vízbe is, de csodával hatályos módon mindig túlélte. Több tucat zuhanás során egyszer sem lett komolyabb baja, néha szinte már elpusztíthatatlannak érzem, pedig volt már hogy három emelet magasból zuhantam le vele betonra. Apropó az ereszkedés, ez az, amiben nagyon nem jó. Ha repülés közben nullára vesszük, a gázt elkezd zuhanni (milyen meglepő), ott jön a csavar, hogy ekkor hiába toljuk maximumra, nem tudja megállítani a zuhanást, hanem csak elkezd imbolyogni. Ez történik akkor is ha csak gyorsan süllyedünk.

            Kinti reptetéseknél jelentett problémát az is hogy hatótávja nagyon alacsony, és amikor jobban eltávolodunk, a távirányítótól akkor van, hogy megszakad a jel és leesik, vagy valamerre elkezd magától repülni.

            Én most hogy már ennyit használtam azt mondom, hogy, ha már drónt veszünk, akkor jót vegyünk. Ez sem egy rossz gép, csak mindenhonnan a spórolás szag érződik belőle. Bent még megállja a helyét, de ha kimegyünk, rögtön elvérzik. Én most már inkább költenék akár háromszor ennyit is kezdőként egy drónra, hogy önfeledten élvezhessem a repkedés és ne kelljen folyton azzal szenvednem, hogy, gyönge az akkumlátor és magától leszáll a drón, vagy, hogy a legkisebb szelő is elfújja (ez az én saját szubjektív véleményem, amelyet úgy állítok, hogy még egyetlen másik versenydrónt sem próbáltam).

Előnyök:

  • Alacsony ár
  • Védett propellerek
  • Erős váz
  • 5.8 Ghz FPV Kamera
  • Cserélhető akkumlátor
  • Csatlakozóra szerelt vezérlő
  • Stabil repülés

Hátrányok:

  • Gyárilag rosszul elhelyezett antenna
  • Gyönge akkumlátor
  • Kint nem használható
  • Helyzetjelző Ledek hiánya
  • Gyenge kép minőségű kamera
  • Pontatlan leírások

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr8314174961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása