Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

DSLR vs Bridge - 2.rész - Specifikációk és Ár

2020. május 03. - minerk

dslr_vs_bridge_borito_04.jpg

Ebben a cikkben megnézzük a Nikon D5200 DSLR és a Panasonic FZ1000 Bridge fényképezőgép specifikációit és hogy mennyibe is kerülnek a valóságban.

Ez a Bridge vs DSLR cikksorozat 2. része, ebből a sorozatból megtudhatod milyen fényképezőgép illik legjobban hozzád és hogy mik a Bridge és a DSLR gépek előnyeik és hátrányai.

Ha még nem tetted meg olvasd el a cikksorozat előző részeit:

DSLR vs Bridge - 0.rész - Bevezető

Bridge vs DSLR - 1.rész - Fényképezőgép típusok

 

Mielőtt elkezdenénk a gyakorlatban foglalkozni a fényképezőkkel, meg kell ismernünk tudásukat is.

Váz specifikációi

 Íme a két gép összes specifikációja:all_kis.jpg

Ezek pedig előnyeik:

reasons_kis.jpg

Az alábbi linkeken találtok részletesebb összehasonlításokat is:

 

Jól látszik hogy az FZ1000 tudása nagyobb, több okos funkció kapott benne helyet és gyorsabb is, de kicsit kisebb felbontása és dinamikatartománya. Meglátjuk a gyakorlatban ezeknek mekkora hatása lesz.

 Ár

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mivel az objektívek minősége nagyban befolyásolja az árat és a képminőséget. Ha szeretnénk ugyan olyan zoom átfogást, mint ami az FZ1000-nek van legalább 3 objektívre lenne szükségünk és így a D5200 ára az FZ1000 ötszöröse lenne, ez viszont szerintem nem fer összehasonlítás, ezért csupán egyetlen általános objektívvel fogom tesztelni a D5200-ast, egy Nikon AF-S 18-140 mm f/3.5-5.6G DX ED VR objektívvel, így kevesebbet tud a D5200, de csupán nagyjából másfélszer drágább a Nikon a Panasonicnál.

Panasonic Lumix DMC-FZ1000

6ae7e188-9b94-4b5d-ad44-5dcde9ae7e36_fz1000_1.jpg

Új ár: 170000 Ft

Használt ár: 120000 Ft

 

A tesztben a következő objektívet fogom használni: Nikon AF-S DX 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR

18-140_kis.jpg

Új objektív ár: 180000 Ft

Használt objektív ár: 80000 Ft

Bár ennek új ára önmagában is több mint az egész FZ1000 ára, de ha ennél olcsóbb eszközt használnék hozzá végképp elvérezne a Nikon. A hozzá kapott kit objektív által keltett traumát pedig jobb elfelejteni, mert annál egy telefon is szebb képet csinál.

Objektívek specifikációi

Az FZ1000-ben egy Leica 25-400 mm es objektív kapott helyet, ez . Fényereje 25 mm-nél F2.8 és F8 között állítható, 400 mm-nél F4 a minimum és F8 a maximum, de ez sokat nem számít, majd később megmagyarázom miért. Kapott egy nagyon jó minőségű optikai képstabilizátort is a gép, amely nagyon hasznos videózásnál, de fotózásnál is jól jön.

A D5200-hoz azért választottam ezt az objektívet, mivel aránylag nagy 7,8x-es zoomjának hála a fotózás számos területén lehet használni, nem úgy mint mondjuk egy macro vagy tele objektívet. Persze ez a zoom és funkcionalitás is elbújhat az FZ1000 mellett, de a DSLR-ek között jónak számít. Képminősége és rajzolata viszont aránylag jó. Az objektív blendéje 18 mm-nél F3.5 és F22 között állítható, 140 mm-nél F5.6 és F38 között állítható. Kapott egy optikai stabilizátort is, melynek hatását én nem vettem észre, sem videóban sem fotóban.

Ennyi lett volna mai cikkem, de ez a cikksorozat még nem ért véget. A következő cikkben megismerkedünk a két gép megjelenésével és funkcióival.

Ha nem akarsz lemaradni cikkeimről kövesd facebook oldalam: facebook.com/minerktech/

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr8115656708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vaki78 2020.05.12. 08:02:50

Van pár érdekes megállapítás az írásodban, pl az optikai stabilizátor. Ha betartod a reciprok szabályt, akkor nem fogod érezni a hasznát. A digitális keresők szerintem legnagyobb hátránya, hogy gyenge fényben semmit nem látsz bennük. Az összehasonlító táblázatban is vannak vicces dolgok, bár ez abszolút nem a te hibád. Pl a vaku összehasonlításnál a Panát Auto(azaz gyakorlatilag max) ISO-ra nézik, aNikont meg 100-ra, plusz a tömeg összehasonlítást a DSLR nyeri, mivel obi nélkül nézték a tömeget, csak kár h obi nélkül használhatatlan. Egyébként szerintem is kezdőként felesleges DSLR, először bőven elég egy kompakt/bridge, aztán ha olyan témái vagy igényei vannak az embernek, akkor lehet váltani.

minerk 2020.05.12. 09:42:45

@belagezapista: Nekem a D5200-hoz kapott objektív elég rossz képet csinált, de legfőképp azért emeltem ezt ki, mivel azért veszel DSLR-t vagy MILC-et hogy cserélhesd rajta az objektívet, szerintem semmi értelme sincs a kit objektívvel használni, mivel így a gép előnyeit bukod.
A 18-140-esnek sem a legjobb a képminősége, de egy olyan átlagos objektív amely önmagában versenyre tud kelni az FZ1000 tudásával. Szerintem nem lenne fer, ha a D5200-hoz még félmillió értékű objektívet hozzávennék, úgy hasonlítanám őket össze.
Az okos funkciók a kezdők számára lehetnek érdekesek, de én sem használom őket.
Sok összehasonlítást kerestem, de nem találtam ennél jobbakat, viszont nem látom annak az értelmét hogy leírjam újra egymás mellé a két gép tudását, mivel ez csak egy bevezető cikk a gyakorlati tesztekbe. Már többszáz teszfotót készítettem mindkét géppel különféle helyzetekben, most írom a cikksorozat következő részét, melynek a témája, a megjelenés, ergonómia, gombok és tárcsák és a súly lesz Bbban már sokkal több hasznos infó lesz, de szerettem volna egyfajta bevezetést ennek a cikksorozatnak is, hogy a kezdők is értsék a későbbiekben miről kesz szó.
A MILC-ek is nagyon jó gépek, remélem jó fotókat fogsz tudni vele csinálni.

minerk 2020.05.12. 09:53:00

@vaki78: Az optikai képstabilizátor pont egy olyan dolog amit imádok. Képes vele a gép 50mm-el 1/40-eddel kézből jó képet csinálni. Nem mindig vannak olyan jó fények hogy be lehessen tartani a reciprok szabályt. Másrészt videóban nagyon jól jön a képstabilizátor.

Újra és újra elő jön ez a digitális kereső jobb rossz fényviszonyok között, és igaz tényleg jobb, de a kép attól nem lessz jobb, csak nem látod hogy milyen lesz. Ahhol már ilyen rossz a fény nagyobb gond a fókusz szerintem mint a kereső, másrészt sokat fejlődött már a digitális technológia is, például automatikusan felveszik az ISO-t hogy a keresőben jobban látszódjanak a dolgok, ha szükséges.

Tudom ezek elég rossz összehasonlítások, de sajnos nincs jobb, és nem akartam most azal is időt tölteni hogy csinálok egy sajátot. Inkább foglakozom a sorozat következő cikkeivel amikben a gyakorlatban fom végignézni a két gép tudását. Szerettem volna egy bevezetőt, amiben papíron nézzük meg a két gépet meg árukat, ez az a cikk, a következő, még készülő cikkekben már csiks gyakorlati részek és tapasztalatok lesznek.

minerk 2020.05.12. 10:28:54

@belagezapista: Köszönöm ezt a csomó jó meglátást, próbálok mindig a lehető legjobb cikket írni, de mindig lenne még it csiszolgatni rajtuk.

Meglátjuk milyen lesz a két gép képe, nyilvánosak lesznek a nyers fotók is így lehet majd elemezgetni a teszképeket, azok nem fognak hazudni.

Sajnos ezekkel a modern kompakt gépekkel még nem volt tapasztalatom, így nem szeretnék róluk okoskodni, de nagyon ígéretesnek tűnnek, mind videózásra, mind fotózásra.

vaki78 2020.05.12. 12:06:55

@belagezapista: én spec arra gondoltam ha NEM akarod megsérteni a reciprok szabályt, akkor soha nem fogod észrevenni, hogy van-e stabid vagy nincs... Mondjuk az említett 18-140el ha az összes fotód 1/200, vagy kisebb záridővel készül, édesmindegy a stabi megléte v nemléte.

nagykerek 2020.09.07. 13:15:42

Szerintem jó dolog a stabilizátor egyes helyzetekben, főleg beltérben. Simán tudok 1/15-el jó képet csinálni, sőt ha le tudom támasztani a kezem, akkor még az 1/8-ok többsége is jó lesz.
Az ISO-t meg ugye nem jó felnyomni a plafonra mert zajos lesz a kép.

Filmeknél meg pláne. Szoktam nézegetni az utcai felvételeknél, hogy a mozgó autók rendszáma leolvasható-e? A nagy többségnél nem. Bár ennek nem csak a bemozdulás lehet az oka, hanem a fókuszálás is.
süti beállítások módosítása