Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Drónos térképészet 3 - A fotó feldolgozó rendszerek

2020. április 15. - minerk

terkepeszet_3_borito.jpg

Ebben a cikkben megnézzük melyek a legjobb fotogrammetrikus fotó feldolgozó programok.

Ebben a cikksorozatban bemutatom hogyan kell 3D-ben beszkennelni a világot egy drónnal és térképet készíteni belőle. Ha még nem tetted volna meg olvasd el a sorozat előző részeit:

  1. rész: https://minerktech.blog.hu/2020/04/13/dronos_terkepeszet_1_alapok
  2. rész: https://minerktech.blog.hu/2020/04/14/dronos_terkepeszet_2_resz

 

A drónnal készített képeket feldolgozni egy nagyon erőforrás igényes művelet. Gyakran csúcskategóriás gamer számítógépeket vagy külön szervereket használnak erre a célra. Ez nem azt jelenti, hogy a nagymama 15 éves laptopja nem tudná ugyan ezt a feladatot elvégezni, csak nagyon sokáig tartana neki.

Erre a problémára nyújt megoldást a felhő alapú feldolgozás. Ekkor nem a saját gépünkkel dolgoztatjuk fel a képeket, hanem feltöltjük a szolgáltató szerverébe, aki elkészíti belőle a kívánt állományokat és visszaküldi azokat. Ehhez nem kell erős számítógép, de a legtöbb ilyen szolgáltatás havidíjas. Ha jobban belegondolunk lehet, hogy olcsóbban lehet kijönni, ha csak egy-egy térképet készítettünk el egy ilyen havidíjas szolgáltatással, mint ha vennénk erre a célra egy PC-t.

DroneDeploy

dd02.png

Kezdjünk egyből egy kivétellel a változatosság kedvéért. A DroneDeploy cég egy nagyon széleskörű szolgáltatásokat nyújtó vállalat. Biztosítanak robotpilótát fotó feldolgozó rendszert, sőt nagyon fejlett a különböző területekre optimalizált fotó analizáló rendszereik is vannak.dd03.jpg

Viszont nem felhő alapú feldolgozásra náluk nincs lehetőség. Attól ezzel a felállással az egyik legfelhasználóbarátabb rendszert hozták össze, amit a konkurenciához képest olcsón adnak. A legolcsóbb csomagjukért 30 000 Ft-ot kell kiadnunk havonta, ami nagyon kedvező ár. Van egy 14-napos próbaidőszakuk is, ezért érdemes tenni velük egy próbát.

Pix4D

kep1.png

Egy újabb nagyvállalat ez is. Ugyan úgy nagyon széleskörű szolgáltatásokat nyújt, robotpilótát fotó feldolgozó rendszert és analizáló rendszereket is biztosít. Viszont ő már nem csak a felhő alapú feldolgozásra szorítkozik, hanem van lehetőség saját rendszereinkkel feldolgoztatni a képeket.pix4d02.jpg

Neki is nagyon felhasználóbarát kezelőfelülete, szóval nagyjából egy szinten van a DroneDeploy-al (legalábbis így kívülről nézve). Ára ugyanannyi, 30 000 Ft havonta, ha nem kérünk felhő alapú feldolgozást, ha igen akkor már kétszer ennyit kell kiadnunk érte.

Agisoft Metashape

kep2.jpg

Elérkeztünk a következő cikkem sztárjához a Metashape-hez. Ez egy csakis fotó feldolgozásra optimalizált program, amely az utóbbi évben kapott felhő alapú funkciókat is, de alapvetően helyi feldolgozásra van optimalizálva.mt.jpg

Nem rendelkezik semmilyen fotó analizáló funkcióval, használata pedig kicsit sem egyszerű. De legalább ára is jó magas 1 123 518 Ft egyszeri alkalommal, vagy havonta 60 000 Ft. Nem tűnik ez a program jó befektetésnek, de mégis sokan használják, mert nagyon megbízhatóan tud jó eredményeket elérni.

OpenDroneMap

odm.png

Az utolsó program, amit ma bemutatnék egy nyílt forráskódú induló. Ő is csak fotó feldolgozásra képes, de azt legalább nagyjából ingyen, de ne szaladjunk ennyire előre. Az alapfelállás az, hogy ezt a programot egy szerverre telepítik és aztán erre akár hány felhasználó csatlakozhat és feldolgoztathatja vele a képeit.odm02.png

A teljes állománya elérhető GitHubon, onnan bárki ingyen letöltheti és telepítheti, de nem egyszerű telepíteni. Ezért az automatikus telepítőket adják pénzért, kemény egyszeri 18 000 Ft-ért, ami szinte már röhejes az előző termékekhez képest. De ezt még lehet fokozni van felhő alapú feldolgozás is a szolgáltatásaik között, amit havi szinten 9000 Ft-ért kínálnak. Kétségkívül ez a legolcsóbb program a felsoroltak közül.

Ezek jelenleg a legnépszerűbb fotogrammetrikus fotó feldolgozó programok a piacon. Bármelyiket is válasszuk jó eredményeket érhetünk el vele, én a legközelebbi cikkben az Agisoft Metashape használatát fogom bemutatni.

A cikksorozat még nem ért véget! Íme a következő része: https://minerktech.blog.hu/2020/04/15/dronos_terkepeszet_4_resz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr4415615164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2020.04.24. 20:48:39

Sajnálhatod, hogy a CMPMVS már nem elérhető (vagyis más néven, de szép áron). Szélek kivételével elég frankó ortofotókat csinált. Colmappe tégy egy próbát, ott talán még megtalálható.
süti beállítások módosítása