Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Drónos térképészet 1 - Alapok

2020. április 13. - minerk

dia1.JPG

Szeretnél drónoddal 3D modellt vagy térképet készíteni, de nem tudod, hogy kezd hozzá? - Ebben a cikkben választ kapsz kérdéseidre.

 

Sokan kérdeztétek Hogyan lehet drónnal 3D térképet készíteni. Erről a témáról egy könyvet lehetne írni, de én most megpróbálom a leglényegesebb dolgokat bele zsúfolni ebbe a cikksorozatba. Attól, ha van, akit érdekel szívesen írnék erről a témáról egy nagyobb, részletesebb cikksorozatot. Írjon a cikk alatt kommentben, akit érdekelne.

illusztracio_01.png 

Először is nézzük meg röviden a technológia alapjait. Egy objektum minden szögből kicsit másképp néz ki, így, ha van valamiről minden irányból fotónk létre tudjuk hozni annak 3D-s modelljét. Ezt nevezzük fotogrammetriának. Ezzel a módszerrel tudunk egyszerűen készíteni 3D modellt majd ortofotót esetleg DEM modellt egy területről.

Vannak speciális térképész drónok, de alkalmas ilyen felmérésre a legtöbb DJI drón is. Nem kell hozzá más csak egy mozgatható kamera és a megfelelő robotpilóta.

screenshot_20191230-111901.png

A drón irányítását térképészet közben egy speciális robotpilóta alkalmazás végzi. Mi kijelöljük a felmérendő terepet, a robotpilóta pedig megtervezi majd lerepüli az útvonalat, amelyen el fogja készíteni a képeket. Gyakran több száz képből áll egy ilyen felmérés, ezeket kell feldolgoztatni egy speciális programmal, amely 3D modellt készít belőle. De ne szaladjunk ennyire előre.

Fontos tudni, hogy ahhoz, hogy profi térképészetre alkalmas pontosságú térképet készítsünk nem elegendő egy egyszerű drón, Szükség van hozzá RTK GPS-re, GCP-kre, és sokkal mélyebb tudásra mint, amit ebben a cikksorozatban átadok. Amit most bemutatok az a technológia alapja, amivel hasonló eredményeket érhetünk el, mint egy profi térképész felszereléssel, de pontatlan és torz lesz, így valódi térképészetre alkalmatlan.

 

A robotpilóták lényegében telefonos alkalmazások, amelyek ugyan úgy kapcsolódnak a drónunkhoz mint a GO 4. A jobbak tudnak intelligensen is útvonalat tervezni, így mindig az adott területhez igazítják a pályát, amit bejár a drón. Erre nem mind képes, a többi csak előre definiált útvonalat tud betölteni.

kep4.png

Autopilot – Hangar

  • Ár: 30 EUR
  • Platform: IOS
  • Leírás:
    • Ez egy aránylag egyszerű és elég nagy funkcionalitású program. Ami sajnos csakis IOS-re jelent meg.

 kep5.png

Drone Harmony

  • Ár: 30 EUR
  • Platform: Android, IOS
  • Leírás:
    • Ez egy nagyon nagy funkcionalitású program, mind videósok, mind térképészek, számára, de sajnos használata és beállítása egy kis előismeretet igényel, amit a következő cikkben fogok átadni.

    kep6.png

    Aero Ranger

    • Ár: Ingyenes (professzionális: 89 EUR/Hó)
    • Platform: Android
    • Leírás:
      • Csak egyszerű útvonaltervezésre képes

     

    logo_pix4dcapture.png

    Pix4Dcapture

    • Ár: Ingyenes
    • Platform: Android, IOS
    • Leírás:
    • Kétségkívül ez a legfelhasználóbarátabb robotpilóta. Sok funkciót sűrítettek bele, főképp térképészeti célokra, de kezelőfelülete és használata mégis nagyon egyszerű. Szívem szerint ezt használnám, de sajnos a Spark-ot nem támogatja megfelelően, de ha valakit érdekel és kipróbálja feltétlenül írja le tapasztalatait a programmal kapcsolatban.

    Azt, hogy melyik robotpilóta kompatibilis gépével nézze meg mindenki magának, de általánosságban a DJI GO 4 appot támogató drónokkal kompatibilisek. Azokat, akik nem DJI filmes drónt használnak el kell, hogy szomorítsam sok kínai gyártó nem épített bele a gépébe robotpilóta csatlakoztatási lehetőséget, de vannak kivételek szóval nézzen mindenki utána a drónjának hátha van rá megoldás. Telefon tekintetében nincs nagy elvárása az appoknak, de azért ne a legolcsóbb vagy régebbi mobillal reptessük drónunkat.

    Ennyi fért bele ebbe a cikkbe, legközelebb megnézzük a Drone Harmony használatát, beállítását és elkészítjük a képeket.

    Ha nem akarsz lemaradni cikkeimről kövesd facebook oldalam: https://www.facebook.com/minerktech

    A cikksorozat még nem ért véget! Íme a következő része: https://minerktech.blog.hu/2020/04/14/dronos_terkepeszet_2_resz

    A bejegyzés trackback címe:

    https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr515610122

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása