Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Digitális oktatás, távmunka, szórakozás - hogyan internetezzünk biztonságosan? - vírusok és vírusírtók

2020. április 12. - minerk

laptop-cell-phone-on-a-wooden-desk-6351.jpg

Szinte már egész nap a gép előtt ülünk. Ott tanulunk, dolgozunk és szórakozunk. Az internetnek köszönhetően állunk folyamatos összeköttetésben tanárainkkal és barátainkkal. Ezért fokozott figyelmet kell fordítanunk adataink védelmére és a vírusirtásra.

Légy óvatos!

Sokan nem használnak vírusirtót, mivel abban bíznak, hogy ha biztonságosan böngésznek, nem lesz gond. Azzal egyetértek, hogy óvatosan kell böngészni, nem szabad reklámokra kattintani, ha pedig felugró ablakkal találkozunk a neten, egyszerűen be kell zárni azt, így ha szerencsénk van, el fog kerülni minket a baj. De én azt mondom, legyen vírusirtó minden gépen!

Az e-mail-fiókunkra is érkezhet vírusos levél, ezért itt is óvatosnak kell lennünk. A Google-nak (gmailnek) nagyon jó védelme van, de bármit is kapunk elektronikus levélben, többször is ellenőrizni kell, nem átverés-e. Ne dőljetek be különböző kétes eredetű akcióknak és nyereményjátéknak, csak az adataitokra fáj a foga a feladónak. Vannak olyanok, akik weblapokat másolnak le, és hamis leveleket küldözgetnek cégek nevében, így megtévesztve minket. Ha egy ilyen oldalon megadjuk jelszavainkat, vagy még rosszabb, bankkártya számunkat vagy PIN-kódunkat, könnyen lehet, hogy másnapra már egy fillér sem marad a számlánkon. Ha a banktól érkezik váratlanul egy felhívó e-mail adategyeztetésre, minden bizonnyal átveréssel állunk szemben. Ilyenkor az adatok megadása előtt először inkább vegyük fel a kapcsolatot a bankkal. A mellékleteket sem szabad egyből letölteni, mivel azokban is férgek bújhatnak meg.

Tudd, mivel állsz szemben!

Először is - a pontosság kedvéért - malware-nak nevezünk minden rosszindulatú programot. A vírus ezeknek a leghíresebb fajtája, de közel sem az egyetlen. A malware többnyire egy program, amely képes betörni rendszerünkbe, és önmagát terjeszteni más gépek felé. Ezek legtöbbször adatot lopnak, hirdetéseket jelenítenek meg, vagy használják számítógépünk erőforrásait. Számos fajtája van: a féreg, trójai, spyware vagy az adware, de ebbe most nem mennék bele mélyebben.

Ilyen programok az interneten bárhol előbukkanhatnak: weblapokban, reklámokban, felugró ablakokban. De akár egy e-mail mellékletében, egy Word-dokumentumban, lényegében bármilyen file-ban vagy programokban. Arra is volt már példa, hogy magában az operációs rendszerben jelent meg. Egy a közös mindegyikben: céljuk megfertőzni a gépünket, elvégezni a feladatot, amit beléjük kódoltak, és továbbterjeszteni magukat.

Sok vírus feladata átvenni gépünk felett az irányítást és gyengíteni a rendszerünket, hogy újabb és újabb rosszindulatú programok juthassanak be. Annak hogy fertőzött a gépünk rengeteg féle jele lehet: belassul, akkor is le van terhelve, ha nem használjuk, összeomlanak programok, mások maguktól települnek és elindulnak, reklámok vagy felugró ablakok jelennek meg. Ezek nagyon látványos jelei egy vírustámadásnak, de az igazán veszélyes kártevők nem ennyire nyilvánvalóan ténykednek. A háttérben megbújva észrevétlenül lopják adatainkat, ezért sokszor fel sem tűnik, hogy vírusos a gépünk. De a legrémisztőbb, hogy képesek terjedni akár helyi hálózaton is. Ez annyit tesz, hogy ha bárhol van egy vírusos eszköz az akár WIFI-n keresztül megfertőzheti a többi hálózatra csatlakozó gépet. Ezért nem szabad nyilvános WIFI hálózatra csatlakozni, mivel azok fokozottan ki vannak téve ilyen támadásoknak.

bernard-hermant-x0etnwqmnq8-unsplash.jpgPhoto by Bernard Hermant on Unsplash

Antivírus

Most már tudjuk, mivel állunk szemben, ideje felvenni velük a harcot. Erre a legjobb módszer a megelőzés. Itt jönnek képbe a vírusirtók, melyek folyamatosan figyelik a számítógépünket, böngészésünket, és ha bármi gyanúsat észlelnek, letiltják.

Böngészővédelem

De legyen bármennyire is fejlett vírusirtónk, sosem leszünk teljes biztonságban, ha mi magunk nem mozgunk tudatosan az internet világában. Manapság a legtöbb vírust a netről szedjük össze, ahol az első védőbástya a böngésző, ezért ezt jól kell megválasztanunk.

firefox.png

Magyarország egyik legnagyobb Tech újsága, a CHIP Magazin  szerint  legbiztonságosabb böngésző a Firefox, annak köszönhetően, hogy saját webmotort használ. Funkcionalitása ugyanolyan, mint a Chrome-é, de egy kicsit lassabban tölti be az oldalakat. 

brave.png

A Brave egy újonnan megjelent böngésző, ami a Chrome motorját használja, de egy nagyon egyszerű kezelőfelületet kapott. Ez egy cseppet gyorsabb a Chrome-nál, de kevesebb funkció lett beleépítve.

chrome.png

Végül, de nem utolsó sorban, ott van a már emlegetett Chrome, a legnépszerűbb böngésző. Aránylag gyors és biztonságos. 

Ezek közül mindegyik nagyon megbízható minden platformon. Viszont ismét a CHIP magazin böngésző tesztjére hivatkozva, nem ajánlom az Edge vagy az Internet Explorer használatát, mivel azok minden szempontból utolsó helyen végeztek a tesztben.

Rengeteg vírus felugró ablakok és reklámok formájában megpróbál bejutni a számítógépünkbe, ezért van szükség reklámblokkolóra. Minden böngészőbe kiegészítők formájában be lehet építeni ezt a funkciót, így nemcsak, hogy eltűnnek az idegesítő reklámok, de még a vírusok jó részétől is távol tarthatjuk eszközünket.

Telepítésük nagyon egyszerű:

  1. Nyissuk meg a böngészőt!
  2. A böngésző menüjében válasszuk a kiegészítők vagy bővítmények (extensions) opciót.
  3. Itt láthatjuk a telepített bővítményeket. A bal oldali menüben nyissuk meg az áruházat.
  4. Itt láthatjuk az összes bővítményt és témát, melyet letölthetünk.
  5. Két nagyon jó bővítményt tudok ajánlani, az egyik a uBlock Origin, a másik az Avast Online Security.
  6. Keressünk rá a uBlock vagy az Avast szóra, majd telepítsük a kívánt bővítményt.

Legjobb vírusirtók Windowsra

avast_02.png

Rengeteg vírusirtó létezik, tudjuk melyek a legnépszerűbbek, de nem lehet tudni, melyik a legjobb, mivel olyan gyorsan fejlődnek a vírusok, hogy egyszerűen nem lehet elkészíteni egy olyan objektív tesztet, amely a valóságot mutatja. Ezért a hozzáértők azt javasolják, a népszerű vírusírtók közül szinte mindegy melyiket választjuk, de mindig csakis egy darab legyen telepítve, felesleges többet, mivel csak összeakadnának. Én most bemutatom a két legnépszerűbb, teljesen ingyenes programot.

Az Avast egy nagyon nagy funkcionalitású program, amellett, hogy képes folyamatosan monitorozni gépünket. Hátránya, hogy a gyengébb gépek indítását és használatát egy kicsit lelassítja.

A Bitdefender egy nagyon egyszerűnek tűnő, de annál effektívebb program. Nincsen benne ezerféle beállítás, szimplán csak teszi a dolgát és kész. Ezt meglepően jól csinálja, mivel sok olyan fájlba is beleköt, amibe az Avast nem.

Android

instagram_app_android_kiscsi.jpg

Megoszlanak a vélemények hogy van-e egyáltalán szükség egy telefonon vírusirtóra. Egy vírusirtó jobban meríti az akkumulátort, úgyhogy azt mondják, ha nem muszáj, nem szükséges telepíteni. Samsung, Huawei és Xiaomi telefonokban gyárilag is van, ezért ezekre nem feltétlenül kell felrakni még egyet. A telefonok attól ugyanúgy ki vannak téve a fertőzésveszélynek, úgyhogy én azt mondom, ha nincs gyári, akkor egy, de csakis egy vírusirtó telepítését javaslom.

Az Avast telefonra is megjelent, de az AVG és a Kaspersky is teszik a dolgukat ezen a platformon is. Adblocker ugyanúgy telepíthető Androidon is a böngészőre, mint minden más platformon.

Belassult a telefonod? Vagy gyorsan lemerül? Itt a legújabb Green Battery Saver, Booster, Cleaner, App Locker alkalmazás, csak felrakod és pillanatok alatt megoldja minden problémád.

- Nincs ennél nagyobb baromság. Tele van a play áruház ilyen alkalmazásokkal és megsúgom egyik sem fog segíteni. Úgyhogy ha bármi hasonló van a telefonodon nagyon gyorsan töröld le, mivel a legtöbb amellett hogy utánad kémkedik és hirdetéseket jelenít meg még pont hogy lassítja és gyorsabban meríti a telefont.

Fel lehet gyorsítani egy telefont, de nem ilyen módszerekkel, ha érdekel valakit szívesen írok erről is egy cikket. Egy alkalmazást tudok hasonló célra ajánlani a Files by Google-t, ez sokkal kevesebbre képes, de legalább azt tényleg tudja

IOS

Egy iPhone-on hasonló a helyzet az Androidhoz. Azzal a különbséggel, hogy sokkal kevesebb a vírus IOS-re, ezért nem szoktak vírusírtót telepíteni. Egy reklámblokkoló a böngészőbe és kész. 

Mit tehetek, ha vírusos lett a gépem?

Kezdjünk a Windowsos világgal. Rossz hírekkel kell szolgálnom, szinte semmit, ha a vírusírtó nem tudta megoldani a problémát, újra kell telepíteni a gépünket.Androidon is hasonló a helyzet. Jó esetben, valamelyik alkalmazás jelenít meg reklámokat, vagy lassítja a telefonunkat, ezt egyszerűbb megoldani, csak le kell törölni a rakoncátlankodót, és remélhetőleg egycsapásra megoldódik a probléma. Ha nem, csak egy biztos megoldás van: vissza kell állítani a telefont gyári állapotra.

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr1115595006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása