Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

A drón szimulátorok- Hogyan kezdjünk bele a vesenydrónozásba? – 3. rész

A szimulátorok

2019. február 07. - minerk

 borito.jpg

Már megvetted első távirányítód és most szeretnéd végre gyakorolni a repülést szimulátorban? Akkor először is olvasd el a cikksorozat előző három részét, hogy értsd, miről fogok beszélni.

Ez a cikk már elavult

Frissített változata itt található: Legjobb távirányítók FPV drónokhoz - Barna Gergely

Mi is a szimulátor?

simulator.jpg

A szimulátorok olyan számítógépes programok, amelyeket arra terveztek, hogy minél valóság hűbben visszaadják valaminek az irányítássá, működését. Vannak repülő, hajó, autó, de még drón szimulátorok is. Nem csoda hát hogy nem minden szimulátor sikerül teljesen valósághűre, ekkor merül fel az a kérdés, hogy akkor ezek most játékok vagy nem, de ebbe most ne menjünk bele. A lényeg az drón szimulátorból aránylag kevés van, de legalább ami van az jó.

A távirányító

A realitás hatása egy bizonyos szint felett már megkövetel speciális játékvezérlőket, pl.: botkormány, kormánykerék vagy RC távirányító. Szerencsére mi drón pilóták jól jártunk mivel komolyabb távirányítóink minden gond nélkül csatlakoztathatóak számítógépre. Rengeteg távirányító van jelenleg is forgalomban szóval idő hiányában nem mutatom be egyesével csatlakoztatásukat számítógéphez, de azért álljon itt példaképpen két népszerű táv. metódusa:

FlySky FS-I6: https://koptergeza.blog.hu/tags/simulator/page/2

FrSky Taranis: https://www.propwashed.com/taranis-fpv-freerider-windows-10/

A számítógép

pc.gif

         A bár a szimulátor fejlesztők optimalizáció tekintetében élen járnak a mai játékokkal szemben, mégsem mondhatom azt, hogy egy gyöngébb PC-n vagy laptopon is minden gond nélkül fogunk tudni játszani.

A legtöbb szimulátorhoz érdemes venni egy közepes (i3, i5 + 4-8 GB RAM) számítógépet és mellé valami szintúgy közepes videokártyát (GTX 1050 Ti, GT 1030, RX 550 Pulse). Ez alsó hangon is 60-70 ezer forintot jelent, ami nagyon nem kevés (ennyiért már kapsz egy FIMI A3-at), de ha belegondolunk, hogy ezt mi mindenre tudjuk még használni…

pc_alkatresz.jpg

No, könnyen lehet, hogy már van otthon elfekvőben egy számítógép vagy egy erősebb laptop, amit egy kis turbózással (Videokártya + több RAM) könnyen fel lehet hozni a használható szintre.

Aki a használt piacon szeretne nézelődni meg fog lepődni mivel ilyen áron már nagyon komoly gépeket kapni, amikre még pár hónap garanciát is vállalnak. Használt eszköz vásárlásánál próbáljunk mindig olyan kereskedőt keresni, aki lehetőleg pozitívan értékelt és minél több eladása volt már, ezek szoktak a legmegbízhatóbbak lenni, mivel nem akarják lerontani a jó hírüket. Én vagy Computer Imperium-on vagy Vatera-án szoktam vásárolni.

A szimulátorok

FPV Freerider Recharged: 3000 Ft

A sort a legidősebb és egyben legkisebb gépigényű versenyzővel kezdeném. Ez a program kétség kívül a legfejletlenebb a bemutatandók közül. Nem kapott Csili vili menüt, nincs benne többjátékos lehetőség és még drónunk kinézetét sem szabhatjuk, személyre cserébe relatíve alacsony 10 dolláros árat kérnek csupán érte és olyan jól van optimalizálva, hogy akár 8-10 éves laptopokon is elfut. Szerencsére az utóbbi pár napban rengeteget fejlődött, így már jobb fizikával és pálya szerkesztővel élvezhetik a játékosok.

Eredetileg 6 pálya van a játékban, amik között a parkolóháztól az erdőig minden megtalálgató, de kiadtak hozzá egy kiegészítő csomagot (persze 3 dollárért), ami tartalmaz még 6 pályát.

Szerintetek nem borzasztó hogy a szerkesztők nem készítettek rendes lopás gátlót a játékhoz ezért vannak egyesek, akik az olyan oldalakról, mint ez itt vagy ez ingyen töltik le a teljes játékot. Borzasztó hogy még ezt a csekély összeget sem hajlandók kiadni valaki az évekig tartó fejlesztésért. Kiváltképp hogy még ingyenes Demó verzió is van a játékhoz, amivel bárki kipróbálhatja.

Én kezdőknek és csak a hobbiba belekóstolóknak ajánlom, mivel kevés pályájára és a multiplayer hiányára hamar rá lehet unni.

 

Gépigény:

  • Op. rendszer: Windows 7
  • Processzor: Intel Core2 Duo 2Ghz or Higher/ AMD 2Ghz or Higher
  • Memória: 2 GB RAM
  • Grafika: Geforce GTX 960M / Radeon HD 7750 or higher, 1GB video card memory
  • DirectX: Verzió: 9.0
  • Tárhely: 2 GB szabad hely
  • Egyéb megjegyzések: A game controller/RC radio is highly recommended. Integrated Intel HD graphics cards not recommended.

Ár:

FPV FreeRider Recharged: 3000 Ft
FPV FreeRider: 1500 Ft 
(régi változat)
FPV FreeRider Recharged kiegészítő pálya csomag: 900 Ft

Teszt:

Az Acro repülési mód elsajátítása, egyszerűen, (nem csak) szimulátor segítségével – Zsolesz FPV

FPV Freerider Review - Propwashed

 

FPV Air 2: 1500 Ft

         A mai felhozatal legfiatalabb tagja az első versenyzőnek kíván ellenfele lenni 5 dolláros (akciósan csak 2) árával és idejétmúlt grafikájával mégis próbál beilleszkedni a nagyok közé előremutató funkciójával.

         Csinos menü, részletes beállítások, szimulált BetaFlight és többjátékos mód jellemzi, mégis amikor elkezdünk repülni kartonnak látszó fák és elmosódott textúrák fogadnak minket, hiába ez az ára az alacsony gépigénynek. Cserébe ugyanúgy, mint a FreeRider-nél itt is szinte bármin elfut a játék.

         Olcsó húsnak híg a leve szokták mondani, sajnos ez erre a játékra is igaz. Létezik hozzá három kiegészítő is melyek új pályákat és pályaszerkesztőt adnak a szimulátorhoz ezek ára a játékkal együtt 21 dollár (akciósan 11) ami már meg is haladja következő versenyzőnk árát.

         Összességében szerintem ez jobb döntés lehet, mint az Freerider modern funkciói miatt. De mivel a Rider is újra fejlődésnek indult érdemes azt is jobban megnézni.

 

Gépigény:

  • Op. rendszer: Windows 7, 64 bites processzor és operációs rendszer szükséges
  • Processzor: Intel Core 2 Duo 2.4 GHz or AMD Athlon X2 2.7 GHz
  • Grafika: ATI Radeon 3870 or higher, Nvidia GeForce 8800 GT or higher
  • DirectX: Verzió: 9.0c
  • Tárhely: 2000 MB szabad hely

Ár:

FPV Air 2: 1.500 Ft (akciósan 600 Ft)
FPV Air 2 Kit: 6.500 Ft (az összes kiegészítővel, akciósan 3.500 Ft)

Teszt:

NEW $5 FPV Sim made ENTIRELY by 1 PERSON - FPV AIR 2 - Youtube - UAVfutures

 

Velocidrone: 6.000 Ft

          A következő versenyző még a közepes gépigényű zónába esik, de már rengeteg funkciót tartalmaz. A felhasználók szívébe rengeteg pályájával és realisztikus fizikájával csempészte be magát. Grafikája ennek sem sokkal szebb, mint az előző indulóké, de már teljes körű pályaszerkesztőt kínál, a részletes beállítások mellett. Ára mégis csupán 16 dollár, amennyit szerintem megér. Természetesen létezik Demó verziója is annak, aki a vásárlás előtt ki szeretné próbálni.

         Sokan ezt tartják a második legjobb szimulátornak a piacon, amit azoknak ajánlok, akik szeretnének komolyabban foglalkozni a drónozással, de nem az számítógépükbe szeretnének sokat beleölni.

 

Gépigény:

  • Operációs rendszer: Mac OSX, Windows 7, 8 and 10 (64 bit only)
  • Processzor: Intel I3 1.7ghz.
  • Videokártya: Intel HD4000.
  • Memória: 4GB
  • Tárhely: 12GB

Ár:

Velocidrone: 6.000 Ft

Teszt:

VELOCIDRONE - AN FPV SIM WORTH YOUR $20 - Flite Test

Velocidrone review - Youtube - UAVfutures

 

Liftoff: 6.500 Ft

         Végre elérkeztünk a jelenleg legnépszerűbb szimulátorhoz. Grafikája sokkal szebb, mint az előzőeké ezzel együtt gépigénye is megugrott. Funkciók tömkelege: Többjátékos mód, pályaszerkesztő, testre szabható drónok, Betafight szerű drón beállítások, és rengeteg pálya, stb. várja az érdeklődőket. Számos ötletes „játékmód” is helyet kapott a szimulátorban, különböző képességeink fejlesztésére. Hiába ugrik népszerűsége az egekbe ára mégis 20 dollár (akciósan 18) maradt.

         Kétségtelen hogy legtöbben ezzel gyakorolnak Magyarországon, szóval, ha szeretnénk másokkal is repkedni érdemes ezt megvenni.

         Kell még tovább ecsetelnem? Ha szeretnél profi szinten foglalkozni a drónozással és megvan hozzá a megfelelő számítógéped, akkor ez egy kötelező vétel. De akár tehetősebb kezdőknek is kiváló választás lehet.

Gépigény:

  • Op. rendszer: Windows 7
  • Processzor: Intel Core i5 2.4Ghz or better
  • Memória: 3 GB RAM
  • Grafika: Geforce GTX 960 / Radeon HD 7750 or better, 1GB video card memory
  • DirectX: Verzió: 10
  • Hálózat: Széles sávú internetkapcsolat
  • Tárhely: 15 GB szabad hely

Ár:

 Liftoff: 6.500 Ft (akciósan: 6.000)

Teszt:

Testing the Liftoff Drone Racing Simulator - Tested
Liftoff – Drone Racing Simulator Review - Propwashed

 

The Drone Racing League Simulator: 5.500 Ft

         Elérkeztünk a mai utolsó versenyzőhöz, aki koránt sem marad el a többitől. A játékot a DRL készítette, ami a világ legnagyobb versenydrónos szervezete. A játék akár honnan is nézzük gyönyörű, szórt fények részletes textúrák száguldozó drónok, de sajnos ahhoz, hogy ebben a szinte már idilli tájban repkedhessünk erős gépre lesz szükségünk. Ezen felül megkapott majdnem minden funkciót, amit a Liftoff megkapott: részletes beállítások, pályaszerkesztő, személyre szabható drónok, többjátékos mód, stb..

         A Drone Racing League gondozásában számos „Event” kerül benne rendezésre. Ára a konkurenciához képest csökkent 17 dollárra.

         Azoknak ajánlom, akik erős géppel rendelkeznek és feltétlenül a legszebb képet szeretnék látni monitoraikon gyakorlás közben.

 Gépigény:

  • Op. rendszer: Windows 8x64 or greater (64 bit)
  • Processzor: Intel Core i5-4460 (2.70 GHz) or better
  • Memória: 8 GB RAM
  • Grafika: NVIDIA GeForce GTX 650 (2GB) or better
  • DirectX: Verzió: 11
  • Hálózat: Széles sávú internetkapcsolat
  • Tárhely: 4 GB szabad hely

Ár:

The Drone Racing League Simulator: 5.500 Ft

Teszt:

DRL Simulator Review - Propwashed

 

Összegzés

         Végül még annyit hogy érdemes már a tanulás alatt is ACRO módban magas Rate beállításokkal gyakorolni, mivel a stabilizált módokról nagyon nehéz átszokni ACRO-ra, amire minden versenyzőnek szüksége van (saját tapasztalatból mondom).
         Gyenge gépekre én az FPV FreeRider Recharged-et vagy a FPV Air 2-őt ajánlom, közepesre pedig a Velocidrone-t.         Szerintem a szimulátor felhozatalban bárki megtalálhatja számítását. Kezdőknek bármelyik ajánlható, haladóknak pedig a Liftoff, a Velocidrone és a DRL Simulator a megfelelő.

Hasonló írások:

Az Acro repülési mód elsajátítása, egyszerűen, (nem csak) szimulátor segítségével - Zsolesz FPV

Best Drone Simulator - FPV frenzy

BEST QUADCOPTER FPV SIMULATORS - Oscar Liang

 

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr614613274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása