Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

A drónokról kezdőknek 1 - Drón típusok

Drón típusok

2018. augusztus 02. - minerk

borito.jpg

            A drónokat más néven pilóta nélküli repülőgépeket (angolul Unmanned Aerial Vehicle, UAV, am. „személyzet nélküli légi jármű”, vagy Remotely Piloted (Aerial) Vehicle, RPV, am. „távolról irányított (légi) jármű”) először háborús célra fejlesztették. A repülőgépekkel ellentétben távirányítású, így sokkal kissebek lehettek a hagyományos repülőgépeknél. A technika fejlődésével elérhetővé váltak a drónok az átlagemberek számára is.

 Felépítésük

            Felépítésük alapján két nagy csoportba sorolhatjuk őket:

Forgószárnyú modellek.

Merevszárnyú repülőgépek


dronok.jpg

Merevszárnyú repülőgépek

            A merevszárnyú repülőgépek: lényegében a távirányítású repülők. Szárnyaik tartják őket levegőben. Ezek propellereik vízszintesen a haladási irányba fújnak sebességet termelve. Főképp műrepülni vagy térképészeti célokra használják őket. Legegyszerűbben elkészíthető változata a csupaszárny drón (lopakodrón) amely nem rendelkezik, külön gép testtel, hanem csak egy nagy szárnnyal. Egy motorja van így üzemideje hosszabb, mint a multikoptereknek.

hagyományos helikopterek

rc_helicopter.png

            A hagyományos helikopterek: ritkán bukkannak fel hobbi drónok között, összetettségük miatt, ezek egy teljesen más modellező világot alkotnak. Ezekkel én nem szeretnék most foglalkozi.

Három rotoros multikopterek

tricopter.jpg

            Három rotoros multikopterek: 3 felfelé irányuló motorral rendelkeznek. Ezek közül a hátsó jobbra-balra dönthető, így lehet kormányozni a drónt. Mivel csak három motorja van olcsóbban megvalósítható, mint több rotoros társai. Filmesek is használják, mivel kiegyensúlyozottabban repül, mint több rotoros társai.

Négy rotoros multikopterek

qadcopter.jpg

            Négy rotoros multikopterek: a drón szó hallatán sokaknak ezek a gépek jutnak eszükbe, nem véletlen mivel jelenleg ez a legelterjedtebb típus. Négy rotorja közül kettő az óra járásával megegyezően kettő ellentétesen forog. A motorok fordulatszámával tudják befolyásolni a kopter mozgását.

Hat vagy annál több rotoros multikopterek

hexacopter.jpg

            Hat vagy annál több rotoros multikopterek: Egyetlen hangya egy levelet nem tud felemelni, de száz már könnyedén. Ezen elv alapján minél több rotor van drónunkon annál jobban eloszlik a terhelés ezért annál gyöngébb motor is elég. Ám ha a másik irányból közelítjük meg a dolgot ugyanakkora motorból több nagyobb erőt fog kifejteni. Egyetlen hátulütője van a dolognak, hogy több motor többet fogyaszt és ezért nagyobb akkumlátor is kell, melléjük ez viszont több sújt is jelent. Hat Nyolc vagy akár tizenkét rotoros gépeket főképp kamerások használnak a nagy tömegű gépek felemeléséhez, de vannak ilyen teherszállító drónok is. Nagy előnyük a megbízhatóságuk mivel megfelelő terhelés mellet egy-két propeller leállása után is képesek tovább repülni vagy legalább épségben letenni a technikát.

Felhasználási területek szerinti csoportosítás

            Felhasználási területek szerint három csoportba sorolhatók:

Játék

Kameraplatform

Verseny drónok

Játék

            A szórakozásra tervezett drónok, olcsók és könnyen irányíthatók. Sokukba szerelnek kamerát is, amely képes videót rögzíteni vagy élő képet küldeni telefonunkra. Sajnos ezek minősége a semmire sem jó és a vacak minőség között ingadozik, szóval nem ezekkel fogjuk leforgatni az új Star Wars-ot. Ellenben kiválóak arra, hogy elsajátítsuk a drónok alapvető irányítását. Sokuk quadkopter de elvétve találni köztük hexakoptert is.

Kameraplatform

            Videózásra már sokkal komolyabb technikákat árulnak bár ez nem mindig megy a kezelhetőség rovására. Szinte mindegyiküket erősebb motorokkal szerelik és rendelkeznek GPS-es stabilizátorral és rengeteg önműködő funkcióval. Sajnos ezekért a pluszokért mi súlyos tíz vagy százezrekkel fizetünk többet.

Verseny drónok

            A verseny drónok csupán pár éve jelentek meg magyarországon. Ezek kisméretű, de annál erősebb drónok, amelyekkel különböző pályákon mérik össze tudásukat a pilóták. Természetesen ezeket sem szabad szemmel irányítják, hanem beléjük van szerelve egy kamera, amely képes 5.8 Ghz-en élő képet sugározni egy FPV (First Person View, Belső nézetű) szemüvegbe. Sokáig minden pilóta maga építette drónját, ám az utóbbi években megjelentek az előre összeszerelt modellek is. Meglepő, de már alacsony áron (a többi versenydrónhoz képest) is beszerezhetők, persze itt is a határ a csillagos ég.

Tiny Whoop - mini versenydrónok

Az utóbbi években jelentek meg az úgynevezett Tiny Whoop-ok, amelyek kisméretű teljesen védett mégis kamerával ellátott kopterek. Ezeket beltéri használatra találták ki. Kis méretük és alacsony áruk miatt hamar a kezdők kedvencei lettek. Irányításuk a nagyon egyszerűtől a profiig változhat a pilóta igényi szerint.

 

Lezárás

Hát ezek voltak a drónok "típusai" röviden. Most mindenki azt várja, hogy mondjam már, meg hogy mit és honnan érdemes venni, de sajnos el kell, szomorítsalak titeket erre még egy következő cikkben fogsor kerülni. De addig is itt egy pár olvasnivaló:

vers
Quadkopter Blog (2017): Kezdőkör I. - Segítség drónozáshoz, kezdőknek
Sacco: Tiny Whoop ( + FPV)
Quadkopter Blog (2015): Minden amit a kopterekről tudni kel

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr4714158223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása