Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Eachine E011 -ből versenydrón – a legolcsóbb Tiny Whoop

Sufnituning Tiny Whoop

2019. január 25. - minerk

 eachine_e013_fpv_camera.jpg

            Mi lenne, ha vennénk egy olcsó játék drónt és kamerát szerelnénk rá? Ez már sokakban felmerült és már rengetegen meg is valósították, de haladjunk szépen sorjában.

Az E011

            A legjobb választás jelenleg erre a célra az Eachine E011, mivel ez egy Tiny Whoop kialakítású, olcsó és aránylag erős gép. Ára nem több ötezer forintnál, ami csábító lehet. Létezik egy gyengébb (E010) és egy karácsonyi kiadása is, de ezek választását én nem javaslom, majd a későbbiekben kifejtem, hogy miért.

Akkumulátor

battery1.jpg

            Érdemes nézni neki valami jobb akkumlátort, mivel a gyári 30C-s (A C érték azt adja, meg hogy az akkumlátor milyen ütemben képes leadni az általa tárolt áramot. Minél nagyobb ez a szám annál „erősebb” az akkumlátor) közel sem ad le elég áramot, az önfeledt repkedéshez. Árul hozzá az Eachine 45C-s 250mah-s: 6400 Ft (töltővel) akkumlátort, de szerintem jobban megéri megvenni egyből a jobb minőségű akkumulátorokat.

battery_sett.jpg

Én annak idején az E013-hoz az Eachine 45C-s akkumulátorok mellett döntöttem, gondolván, hogy amit hozzá terveztek azzal biztos jól repül, de nem lett igazam. Nem hogy a 45C értéket nem tudja tartani, de van, hogy olyan szinten leesik a feszültsége, hogy teljes gázon is süllyed a drón. Én most már inkább vennék URUAV 3.8V 250mAh 40C/80C: 5800 Ft (akciósan 4100 Ft) akkumlátort, igaz egy kicsit drágább, és külön kell venni hozzá töltőt is, de szerintem jobb vele repülni. Hátránya viszont hogy alakja nem passzol a drón akkumulátortartójába, ezért kicsit alakítanunk kell rajta.

Propeller

prop_kis.jpg

            Minél több ágú egy propeller annál kevésbé hatékony, viszont egy kicsit erősebb, mint a kevesebb ágúak. Én ezért a 4 ágú propellert lecseréltem 3 ágúra. így nagyjából fél perccel többet tud repülni, de ereje elvileg megcsappant, de nem érezhető mértékben.

Távirányító

            Eljutottunk egy kritikus pontra, ami az irányítás. A drónversenyzők olyan távirányítókat használnak, amiket nem az adott drónhoz adtak, hanem külön vettek. Ezek jóval drágábbak, mint az olcsó és gagyi távirányítók, amiket a drónokhoz adnak, viszont elég őket egyszer megvenni és akár az összes drónunkat irányíthatjuk egyetlen távirányítóval.

t8sg_lite.jpg

Léteznek úgynevezett „muliprotokol” távirányítók, amik képesek szinte bármilyen drónt irányítani. Ezek közül a legolcsóbb a Jumper T8SG Lite: 17700 Ft (akciósan: 11600 Ft). Ennek se a minősége, se a tudása nem kiemelkedő, de egy belépő kategóriás távirányítótól ne is várjunk többet, én mégsem ajánlom még kezdőknek sem megvásárlását, mivel sok rosszat hallani róla.

Természetesen léteznek olyan távirányítók is, amik csak egy féle protocol-t támogatnak. Ezekhez árulnak multiprotokol modulokat, amelyekkel bővíteni lehet tudásukat. Van egy nagyon olcsó kis modul, amit már 2000 Ft alatt is beszerezhetünk távirányítónkhoz, de természetesen léteznek drágább és nagyobb tudású modellek is.

Ha távirányító vásárlásán gondolkodsz, jól gondold meg és alaposan olvass utána mivel elég drágák és jó pár évig jók, ezért érdemes elsőre is jót választani. A cikk végén találsz ehhez kapcsolódó írásokat, de én is írtam már egy részletes cikket a távirányító vásárlásról, amit feltétlenül olvass el döntés előtt:

Kamera

eachine_tx03.jpg

Most hogy már „feljavítottuk” drónunk ideje rárakni egy FPV kamerát. Mivel nagyon kicsi és könnyű kamerára van szükségünk érdemes az AIO Combo kamerák között kutakodhatunk, de ez megszokott az ilyen aprócska drónoknál. Itt nagyon, mellényúlni nem tudunk a lényeg, hogy minél olcsóbban minél könnyebb és nagyobb tudású kamerát válasszuk. Legtöbbjük 5-8 ezer forintba kerül, ami aránylag magas a drón árához képest. Olyat keressünk, ami nem nehezebb 8 g-nál mivel nem fogja elbírni a drón, de persze minél könnyebb annál jobban fog menni a drón. Én a Turbowling egyik modelljét vagy az Eachine TX01-et választanám, de jó választás lehet akár az E010S kamerája is, amely könnyebb versenytársainál. Nem lehet elmenni szó nélkül az Eachine többi modellje mellett sem mivel ezek is jó választások lehetnek. A TX02-nek nagyobb az adóteljesítménye ezért a hatótávja is. A TX03 Túl nehéz ennek a kis drónnak. A TX04 pedig kisseb sújt, kínál olcsóbban, mint a TX01.

aio_cam.jpg

A kamera rögzítésére számos lehetőség kínálkozik. Árulnak előre gyártott rögzítőket is, de akár egy kétoldalas ragasztó és egy befőttes gumi is jó szolgálatot tehet. Árulnak hozzá kamera védőt is, amely ütközésnél jól jöhet, de ugye plusz sújt is jelent.

Silverware

            Az ilyen kis játék gépeknek sokáig nagy hibája volt, hogy repülésvezérlőjét nem állítgathattuk kedvünk szerint. Szerencsére ez alól kivételt képez E011 és az E011C, mivel egy lelkes hacker csapat megoldotta, hogy futtathassunk rajta egy Silverware nevű nyílt forráskódú kis rendszert, amelyet persze akár mi magunk is személyre szabhatunk, de erre nincs feltétlenül szükség. Ezzel akár azt is elérhetjük, hogy Acro módban (szabadabb irányítást tesz lehetővé) tudjuk reptetni, vagy, hogy csupán gyorsabban mehessünk.

            Persze mivel nem arra tervezték a kis vezérlőt, hogy ilyen változtatásokat eszközöljünk rajta, kicsit sem egyszerű telepíteni a Silverware-t.

            Nem írnám le a teljes procedúrát csak elöljáróban, úgy kezdődik a „telepítés” hogy fel kell forrasztanunk a vezérlőre 4 szál drótot. Ez az E011 esetében egyszerűbb mivel simán fel lehet forrasztani egy tüskesort, de az E011C már egy problémás eset. A pontok ahová forrasztanunk kell 0,25 mm-re vannak egymástól és kb. 2mm-re a központi IC-től. Nem mondom, hogy lehetetlen, de azért én nem mernék az E011C forrasztásába belevágni. Az E011-nél nem ilyen rossz a helyzet.

            Akit jobban érdekel a Silverware telepítése, azaz alábbiakat olvassa el:

Silverware – Nem a nagyi ezüst étkészlete: Quadkopter blog
Silverware E011 Wiki
How to Flash the Eachine E011 with an Acro Firmware: RCview

Kell e egyáltalán ez a gép?

            Végül el kell gondolkodnunk, van e egyáltalán értelme ennek az egész projektnek és ezzel együtt a cikkemnek. Arra szeretnék kilyukadni, hogy nem biztos, hogy jobban jövünk, ki ha ezt a gépet javítjuk, fel mintha veszünk egy már eredetileg is versenyzésre tervezettet.

            Ha összeszámoljuk a gép árát gyári akkumulátorral távirányító nélkül 13.000 Ft körüli összegre jövünk ki, ehhez még hozzáadódik pár óra munka mire mindent összeválogattunk és összeszereltünk (8-10, ha nekiállunk Silvervare-t „telepíteni”). Ahogy mondani szokás az idő pénz így már 16.000 Ft-körül járunk.

            Ennyi pénzért már sokkal jobb gépeket kaphatnánk, de azok lehetnek akár erősebbek is amely beltérre nem feltétlenül célszerű. Sokan azért szeretik ezt a kis Whoop-ot mivel alkatrészei egyszerűek és olcsók, de beltérre tökéletesek. No meg azért mert nem szeretnének a komolyabb gépek konfigurálásával bajlódni, csak vesznek egy pár ilyen kis csodabogarat és már kezdődhet is a móka.

Konkurencia

            Ebben az alsó kategóriában nagyon gyorsan cserélődnek a drónok ezért nem szeretnék sokat bemutatni közülük, de azért példaképen párat megemlítek.

 

Eachine M80, M80S

m80_kis.jpg

Szerintem jelenleg ez a legjobb kezdő versenydrón. Nagyobb és erősebb, mint az E011,  ami beltérre nem feltétlenül előnyös. Változtatható repülési módja (angel, horizon, acro mód), ezért sokkal később növi ki egy épp repülni tanuló. 6 percet tud egyetlen töltéssel repülni, ami kimagasló. Van távirányítós (RTF: Ready to Fly – Felszállásra kész: M80S) és választható protokollú (BNF: Bind to Fly – Csak csatlakoztasd távirányítódat és már repülhetsz is: M80) vezérlővel szerelt verziója is. Ára mégsem ugrik meg drasztikusan.

Ár:

Eachine M80 - Bangood - BNF - CN raktárból: 22,000 Ft (gyakran leakciózzák 16.000 Ft-ra)

 

            De mondhattam volna akár a Q90C-t is, ami egy erősebb kétcellás kezdő drón, ami arról lett híres, hogy a hozzá kapott távirányítóval lehet PC-n szimulátorozni. Vagy ott van a QX95S, ami már egy kültéri valódi versenydrón, ára mégis csak ötezer forinttal több. Ennyiért pedig már a Brushless Whoop-ok között kutakodhatunk, amik már sokkal erősebbek az eddigieknél. De ha bel térben szeretnénk röpködni érdemes valami szénkefés és kisebb gépet választani, mint az E010S, vagy a KINGKONG/LDARC TINY 6X.

            Szerintem ezért nincs értelme az E011 tuningjának mivel már a tuning árán vehetünk egy jobb gépet és ezzel egy csomó macerától kíméljük meg magunkat, persze ha van, otthon elfekvőben alkatrész el lehet rajta gondolkodni. Persze érdemes abba is belegondolni hogy ez egy nagyon egyszerű, olcsó és könnyen javítható gép, aminek az ereje és az irányíthatósága bőven elég beltérbe, ezért szeretik sokan.

Ár:

Eachine E011 – Banggood: 4.500 Ft
Eachine E011C – Banggood: 3.700 Ft

6 Db 250 mah 45c LIPO akkumulátor + töltő – Banggood: 6.300 Ft
5db URUAV 3.8V 250mAh 40C/80C 1S Lipo Akkumulátor: 4800 Ft (akciósan 4300 Ft)
6 az egyben 3.7V 1S Lipo/LiHv akkumulátortöltő:
4700 Ft (akciósan 3500 Ft)

20 Db 3 ágú propeller – Banggood: 1.500 Ft
20 Db 4 ágú propeller – Banggood: 1.700 Ft

Jumper T8SG Lite távirányító – Banggood: 11.000 Ft

AIO kamerák: 3.000 - 13.000 Ft

Mikor szénkefés versenydrónok (RTF): 5.000 – 30.000 Ft
Mikor szénkefés versenydrónok (BNF): 11.000 – 20.000 Ft

Eachine E013 - CN raktárból: 10,000 - 19,000 Ft (kamerás drón FPV szemüveggel vagy anélkül)
Eachine E010S - Bangood - BNF - CN raktárból: 15,000 Ft
Eachine M80 - Bangood - BNF - CN raktárból: 22,000 Ft
(gyakran leakciózzák 16.000 Ft-ra)
Eachine M80S - Bangood - RTF - CN raktárból: 37,000 Ft
(gyakran leakciózzák 20.000 Ft-ra)
Eachine Q90C – Banggood – RTF:
18.000 Ft
Eachine QX95S – Banggood – BNF: 20.000 Ft
Eachine UK65 – Brushless Whoop – Banggood – BNF: 19.000 Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr6314588690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása