Drón és Tech blog

Minerk Tech

Minerk Tech

Fotózás kezdőknek - 4.rész - Rendezvényfotózás

2020. július 04. - minerk

_dsc1126_javitott.jpg

Mire kell odafigyelnem egy rendezvény fotózásánál? Hány képet lőjek? Hogy állítsam be a gépem? -Ebből a cikkből megtudhatod hogyan érdemes fotózni egy rendezvényen.

Cikksorozat előző részei:

Fotózás kezdőknek - 0.rész - Bevezető: https://minerktech.blog.hu/2020/04/20/fotozas_kezdoknek_0_resz

Fotózás kezdőknek - 1.rész - Alapok: https://minerktech.blog.hu/2020/04/21/fotozas_kezdoknek_1_resz_alapok

Fotózás kezdőknek - 2.rész - Fényképezőgép típusokhttps://minerktech.blog.hu/2020/05/11/fotozas_kezdoknek_2_resz

Fotózás kezdőknek – 3.rész - Előkészületek: https://minerktech.blog.hu/2020/05/11/fotozas_kezdoknek_3_resz

 

Megjelensz a rendezvényen te, mint fotós. “fotós” ezt a szót még leírni is élvezet. Bejárásod van mindenhová, mindent az első sorból nézhetsz, hát használd ezt ki! Mérd fel a terepet keresd meg a legszebb háttereket, legjobb fotós állásokat, beszélj a szervezőkkel vagy a résztvevőkkel. Tudd meg a program menetrendjét, hogy mit és mikor lesz érdemes lefotóznod. Ezek tudatában már sokkal könnyebb lesz elkapnod a legszebb pillanatokat és a legjobb képeket készítened.

Ne feledd mindenki más emlékeiből el fognak illanni a legszebb pillanatok is, csakis a te képeid maradnak meg. Ne félj át dúródni a tömegen az első sor elé állni egy jó kép érdekében, lehet, hogy a helyszínen kicsit csúnyán fognak rád nézni, de később a képeid láttán mindenki megbocsát.dsc_2002_javitott.jpg

Készíts minél több képet, ha embereket vagy mozgó dolgokat fotózol. Mindig lesz egy csomó kép, amin valaki pislog, furán néz vagy simán bemozdult, ezért fontos, hogy a legfontosabb pillanatokról legyen több kép is. Sok képből lehet válogatni, de utólag már nem lehet többet csinálni. Én sorozatfotó módba szoktam rakni a gépet és hármasával lövöm a képeket. Gyakran 300-1000 képet is készítek egy fotózáson és ebből 50-200 kép kerül csupán publikálásra.

 

Fotózás Nappal

Fényes nappal nincs gond azzal, hogy kevés lenne a fény, de azért néhány dolgot érdemes betartani. Én teljesen manuális módot (M) nem szeretem, mivel gyorsan változhatnak a fényviszonyok és hajlamos vagyok elfeledkezni a folyamatos expozíció állításról. Ezért mindig záridő vagy rekesz előválasztó módot használok._dsc0192_javitott.jpg

Az ISO-t tartsd mindig a lehető legalacsonyabb értéken 100-400 között.

Kézből fényképezésnél 1/160-1/400s körüli záridővel érdemes fotózni, hogy be ne mozduljon a téma.

A legtöbb objektív F8-F16 közötti rekesznél adja a legjobb minőségű képet, így ameddig nincs konkrét célunk a mélységélességgel érdemes ezen értékek között tartani a blendét. Értelemszerűen, ha szeretnénk elmosni a hátteret és kiemelni valakit a képről alacsonyabbra (F1.4-F5.6), ha pedig nagyobb területet szeretnénk élesnek látni magasabbra (F8-F22) venni ezt az értéket.

 

Fotózás Éjjel

Éjjel már más a helyzet. Hajnalban, este felé, éjjel és beltérben kevés a fény, ezért több fényt kell beengednünk a rekeszen és magasabbra kell állítanunk az ISO érzékenységet.

Az ISO-t próbáljuk a lehető legalacsonyabb értéken tartani, hogy minél kevésbé legyenek zajosak képeink a legtöbb fényképezőgép ISO1600-ig csinál jó képet. Könnyen lehet, hogy kénytelen leszel magas magasabb értéket beállítani, de sose menj ISO6400 fölé mivel ekkor már értékelhetetlen minőségű képet készít géped.

A rekeszt érdemes a lehető legtágabb értékre beállítani (F1.4-F5.6), hogy a lehető legtöbb fény jusson be. Vannak nagy fényerőjű objektívek (F1.4, F1.8), amelyek amellett, hogy gyönyörűen mossák a hátteret, több fényt engednek be.

Ha álló vagy lassan mozgó dolgokat fotózol és le tudod támasztani kamerádat, akár 1/40-1/80 s is megtartható bemozdulás nélkül, de ha embereket vagy mozgó tárgyakat kell fotóznod 1/120-1/200-ad körüli értékre lesz szükséged az éles képekhez.elotte_utana.jpg

Ha semmi nem segít inkább állíts be alacsonyabb ISO értéket, exponáld alul a képet és utólag expozíció korrekcióval korrigáld a képeket.

 

Vaku

Ilyenkor jön nagyon jól egy vaku, ami egy mesterséges fényforrásként szolgál a fotózáson.

Léteznek belső és külső vakuk. Manapság minden fényképezőbe beépítenek egy meglepően nagy fényerejű vakut. Ez 3-5m-re is el tud villanni, de sajnos számos hátránya van. Szöge nem állítható, nagyon kis felületen villan, így nem szórt a fénye. Ezért érdemes lehet beszerezni egy külső nagy teljesítményű vakut, melyet a géphez csatlakoztatva vagy vezeték nélkül is használhatunk. Ezek ára meglepően alacsony 15-40 000 Ft, de tudásuk lenyűgöző. Szép szórt fényt adnak, hatalmas fényerővel, villanások szöge beállítható így sokkal kreatívabban használhatók, mint beépített társaik._dsc7938_javitott_1.jpg

Ha vakuval fotózol nagyon kell figyelned arra, hogy a képeid ne váljanak vakuhatásúvá, ez azt jelenti, hogy a téma nagyon erősen megvilágított, a háttér pedig nagyon sötét, ekkor elveszik a kép hangulata. Ez ellen számos technika van melyről bővebben ezekben a videóban hallhatsz: https://www.youtube.com/playlist?list=PLGoCrx4UIdCdTcp7GmFLnofJjmrGBe98C

 

Komponálás

 Egy újabb könyvet érdemelne, az is, hogy hogyan kell egy képet úgy megkomponálni, hogy a rajta lévő emberek, tárgyak vagy vonalak harmonikus hatást keltsenek. Én most csupán megpróbálok néhány tippet adni.

Attól ha szeretnél minél jobb képeket komponálni, olvass ennek egy kicsit utána. Kezdetnek jó lesz ez a cikk: https://fotoamator.hu/fot%C3%B3z%C3%A1s/fot%C3%B3z%C3%A1s-alapok/28-fenykepek-komponalasa

Próbálj mindig olyan nézőpontot keresni, amit az emberek ritkán látnak. Ez azt jelenti, hogy egy kutyát ne állva fotózz hanem ereszkedj le az ő szintjére. Kísérletezz, ha alacsonyról felfelé fotózol hatalmasnak fogod mutatni a témát, ha felülről kicsinyíted.

Próbálj elkapni pillanatokat keres egy két embert a tömegben, akiket megpróbálsz kiemelni egy tevékenység vagy egy mosoly közben._dsc1873_javizott.jpg

Ha tömeget fotózol törekedj arra, hogy lehetőleg a képen ne legyenek üres helyek, hogy úgy tűnjön mintha rengeteg ember lenne.

Az emberek tekintete vezeti a szemet ezért egy oldalra néző ember tekintete irányába érdemes nagyobb helyet hagyni a képből, a másik oldalán kisebbet. Ha több ember is van a képen próbálj olyan pillanatot találni mikor mind egy irányba néznek.

A képen lévő vonalak például oszlopok lépcsők vagy a horizont nagyon nagy erővel bírnak, fontos, hogy képeiden a vízszintes vonalak a kép aljává és tetejével legyenek párhuzamosak, a függőlegesek a kép bal és jobb oldalával. Erre érdemes már a fotó elkészítésénél figyelni, de utólag is korrigálható a dőlés a képen. Ha olyan vagy mint én és sehogy nem sikerül elsőre jó képeket lőnöd, kapcsold be a kompozíciós rácsokat, ezek segítenek a komponálásban és a vízszintes beállításában.

Vége lett a rendezvénynek elkészült minden kép, ideje összepakolni átnézni, hogy minden megvan e és hazaindulni. A munkának viszont még nincs vége, mivel még ki kell válogatni és fel kell dolgozni a készült képeket a publikálás előtt, de ez már következő cikkem tárgya.

 

Ez a cikksorozat még nem ért véget. Íme a következő része: Fotózás kezdőknek - 5.rész – Megfelelő számítógép és Fotó válogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://minerktech.blog.hu/api/trackback/id/tr8815980896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása